Een dagje uit!

Wanneer je last hebt van knieartrose is het niet altijd makkelijk om een dagje uit te plannen. Er zijn veel leuke musea, pretparken of andere activiteiten die te bezoeken zijn om even lekker weg te zijn, maar in plaats van dat je jezelf lekker verheugd op een dagje weg maak je jezelf druk over de eventuele pijn en allerlei vragen en gedachten, zoals:

  • Hoe grote afstand moet ik op die dag lopen?
  • Hoef ik niet te lang stil te staan? Zijn er wachtrijen?
  • Moet ik trap lopen of is er een lift aanwezig?
  • Hoe is de ondergrond?
  • Is zo’n dag niet te vermoeiend? Terwijl ik deze week ook nog thuis veel in het huishouden moet doen…

Gelukkig komen er steeds meer organisaties die rekening houden met mensen die ergens in beperkt zijn en komen hier oplossingen voor! Zo zijn er verschillende organisaties die hulpmiddelen aanbieden, zodat je toch lekker van een dagje uit kunt genieten! We hebben een aantal daguitjes voor je op een rijtje gezet:

 

Tips voor een dagje uit

  • Het Rijksmuseum in Amsterdam – Een rolstoel, opvouwbaar museumkrukje, wandelstok, buggy of rollator worden er beschikbaar gesteld om te lenen, zodat je jezelf makkelijk kunt verplaatsen, zitten of je rust te pakken. De rolstoel en rollators zijn van te voren te reserveren. Het is ook mogelijk om het museum te bezoeken met een scootmobiel, maar dit alleen op specifieke tijden.
  • Het Kröller Müller museum in Otterlo – Dit museum biedt rolstoelen en rollators te leen aan. Deze zijn gratis, maar niet vooraf te reserveren. Binnen is alles goed toegankelijk en de beeldentuin is grotendeels ook toegankelijk; er zijn namelijk ook onverharde paden. Ben je nieuwsgierig? Op de website is de plattegrond te vinden voor de bereikbaarheid.
  • Oorlogsmuseum Overloon in Venray – Op de website staat het niet duidelijk vermeld, maar er zijn rolstoelen te leen en daarnaast zijn er opvouwbare museumkrukjes beschikbaar, die makkelijk meegenomen en gedragen kunnen worden waardoor je tussendoor kunt gaan zitten bij een uitleg of om iets te bekijken.
  • Het Van Abbe Museum in Eindhoven – het museum is goed toegankelijk wanneer je afhankelijk bent van  een rolstoel, rollator of scootmobiel. In het museum zelf worden er twee rolstoelen uitgeleend. Wil je hier gebruik van maken, dien je de rolstoel van te voren te reserveren. Daarnaast zijn hier ook klapstoeltjes te leen, zodat je tussendoor kunt gaan zitten. Wanneer je echt beperkt bent aan huis is het zelfs mogelijk om het museum met een robot te bezoeken vanuit je eigen stoel.
  • Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam – Hoewel er in de omgeving niet veel parkeergelegenheid is, is het wel mogelijk om in het museum een rollator of rolstoel te lenen, maar deze dient van te voren gereserveerd te worden.

 

Meer tips voor een dagje uit

Op Museum4all staan meer tips voor dagjes uit, locaties waar hulpmiddelen te huur zijn en de verdere toegankelijkheid. Daarnaast kan je helpen de vragenlijst in te vullen, zodat er informatie verzameld wordt over de toegankelijkheid van musea in Nederland. Een andere oplossing is het huren van loopfiets bij de Thuiszorgwinkel. Voordeel van deze fiets is dat je er overal makkelijk kunt komen, jezelf voort kunt bewegen en altijd een zitje hebt. Ook onze ervaringsdeskundige Tonnie maakt regelmatig gebruik van zo’n loopfiets. Tenslotte zou een kniebrace een oplossing kunnen zijn; veel personen profiteren van de brace doordat ze extra steun ontvangen en makkelijker kunnen bewegen. We schreven hier al eerder over.

 

Geniet van jullie dagtripjes!

Heb jij nog aanraders voor een dagje uit, museum of andere activiteiten wat goed te doen is wanneer je last hebt van knieartrose? Laat het ons weten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *