Verwachtingen bij een kniebrace

Schrikreactie

Wanneer mensen doorgestuurd worden voor een kniebrace schrikken ze vaak wanneer ze voor het eerst een afspraak hebben. Wanneer iemand te horen krijgt dat hij of zij deze aangemeten krijgt, denken zij vaak dat het om een simpele brace (zo’n band) gaat die op veel plekken te koop is. Helaas is dit bij knieartrose niet altijd het geval en valt de eerste indruk bijna altijd tegen. Voor de behandeling van knieartrose ben je toch al snel gebonden aan de stevigere en forsere braces. De eerste reactie van iemand is dan ook vaak ‘Jeetje moet dat?’ of ‘Werkt dat wel?’ Daarop volgen al snel de praktische vragen zoals ‘Hoe is de vergoeding geregeld?’ en ‘Past dit wel onder mijn kleren?

 

Wat kan een kniebrace betekenen?

De eerste vraag die bijna nooit bij iemand opkomt, is wat de kniebrace voor iemand zou kunnen betekenen. Eigenlijk sta je als orthopedisch adviseur dan al op een achterstand. Je moet deze gedachte dan proberen te nuanceren door de effecten uit te leggen. Dat kunnen aspecten zijn zoals het verminderen van de pijnklachten en zelfs een operatie uitstellen behoort tot de mogelijkheden! Na de functionele aspecten bespreek ik wat de kosten zijn, dat de kniebrace in veel gevallen vergoed wordt (behalve bij Menzis) en het wel ten koste van je eigen risico gaat. Bij welke kniebrace we dan uiteindelijk uitkomen is afhankelijk van de klachten en welke oplossing  het beste past bij de cliënt.

 

Toch blij naar huis

Gelukkig volgt na de schrikreactie en uitleg vaak begrip. Wanneer mensen vervolgens de kniebraces kunnen proberen en ze direct het effect voelen, zien ze de voordelen van “dat grote ding“ in en staan ze ervoor open. Het gat tussen de beleving van voor de intake en erna is groot, maar veel patiënten gaan blij naar huis. Hier is zeker nog winst te behalen door een goede uitleg over de brace in het voortraject bij de arts of therapeut. Ook betere beschikbare informatie over kniebraces zoals op dit forum zijn goede verbeteringen die al in gang zijn gezet om de cliënt beter te adviseren en voor te bereiden.

 

Slagingspercentage

Of een kniebrace uiteindelijk ook werkt is afhankelijk van een aantal voorwaarden. Wanneer deze niet aanwezig zijn is het gebruik van een kniebrace gedoemd te mislukken. Twee belangrijke voorwaarden zijn wat mij betreft:

 • De rol van de adviseur en het medische team – de patiënt zal zelf moeten inzien dat de kniebrace voordelen voor hem kan hebben en zich moeten realiseren dat het dragen van een kniebrace een goed alternatief kan zijn. De adviseur moet dit verduidelijken maar zal zeker ook de nadelen, zoals bijvoorbeeld de cosmetiek, moeten benoemen. Daarnaast is het laten ervaren van een kniebrace in de kliniek een pre. Vervolgens zullen er meer praktische en fysieke voordelen dan nadelen aanwezig moeten zijn, wil een kniebrace effectief gebruikt worden en slagen.
 • De motivatie van de patiënt – de patiënt zelf zal de motivatie moeten opbrengen om de kniebrace te dragen en deze de tijd te geven om te werken. Geloof in het effect dat deze voor je kan hebben, speelt een zeer grote rol in relatie tot het effect van een kniebrace aangezien niet in alle gevallen direct effect merkbaar is.

Op basis van cases en  de uitkomsten die ik gezien heb, ben ik er van overtuigd dat iemand met een kniebrace minder pijn kan hebben en actiever kan leven. Helaas is het gebruik ervan nog niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd.

 

5 gedachten over “Verwachtingen bij een kniebrace

 • 13 november 2018 om 12:07
  Permalink

  Ik heb een dag voor mijn vakantie de knie brace gekregen. Wat een verschil. Veel minder pijn en kan veel verder lopen. De wereld is voor mij weer veel groter geworden. Ben er erg blij mee.

   
  Beantwoorden
 • 14 november 2018 om 04:22
  Permalink

  De orthopeed had gezegd dat het kon helpen maar dan moet je wel de juiste gegevens doorgeven. Bij mij deed het veel meer pijn en toen kwam ik bij een andere Orthopeed en die zei” dit was niet de goede en doet meer kwaad als dat je er baad van hebt. Weg 900 euries. Was rouwens niet hier hoor.

   
  Beantwoorden
  • 14 november 2018 om 08:12
   Permalink

   Wat vervelend dat het mis is gegaan, Helma!
   Hoe ga je er nu mee om als ik vragen mag?

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 14 november 2018 om 08:25
  Permalink

  Ik heb twee maanden geleden een aanval gekregen van pseudojicht in mijn rechterknie. Hij was dan 45 cm dik. 3x vocht uit de knie getrokken en 3x prednison in de knie gespoten.
  Vandaag is hij weer 45 cm dik. De knie is dus weer ontstoken. Ik kan niet meer lopen.
  Kan een brace nuttig zijn in zo’n geval?

   
  Beantwoorden
  • 14 november 2018 om 09:37
   Permalink

   Hi Mireille,

   Wat vervelend dat je zo’n last van je knie hebt en hij zo dik wordt.
   Ik weet dat er bij vochtophoping door knieartrose ook wel eens een kniebrace gebruikt wordt, maar durf geen uitspraak te doen wat nuttig is bij vocht in knie door pseudojicht.
   Ik zou adviseren om hiervoor advies te vragen bij je huisarts of een orthopedisch adviseur.

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *