Marco Maas: even voorstellen

Lekker bewegen in de vrije natuur, bos, strand of parken met mijn wandelaars, met of zonder lichamelijke klachten in een leeftijdsgroep van 30 tot 90 jaar. In de afgelopen 20 jaar werd mijn leven voor een heel groot deel bepaald door het “Wandelvirus”.

 

Achtergrond

Door mijn voormalige werk als sportfysiotherapeut kwam ik veel in contact met mensen die vanwege lichamelijke klachten niet langer konden sporten en of bewegen. Mijn passie in mijn werk was de patiënt zelf verantwoordelijk te maken voor zijn herstel. Naast fysiotherapeutische behandelingen is het namelijk heel belangrijk dat de patiënt zelf zijn oefeningen doet en door de dag heen, zoveel mogelijk, beweegt.

 

Wie is Marco Maas?

Ik ben een 62 jarige fysiotherapeut, en heb in juli 2018 mijn fysiotherapiepraktijk in IJmuiden overgedragen. Ik ben getrouwd met Elselien en zij is de stille kracht in het bedrijf Elmakes, waarvoor ik de wandeltrainingen verzorg. Samen zijn wij sinds 1993 heel druk geweest met het promoten van het wandelen als sport. In 1993 was ik op zoek naar een eenvoudig toepasbare en wetenschappelijk goed onderbouwde inspanningstest. Ik kwam in contact met de Finse  Drs. Raija Laukkanen, net gepromoveerd op de door haar ontwikkelde 2-km wandeltest. Een warme vriendschap leidde tot een hechte samenwerking. Op haar verzoek heb ik vervolgens een trainingsprogramma met wandelen ontwikkeld. De test als beginsituatie gevolgd door  trainingen, 2 x per week bleek  effectief te zijn en de deelnemers waren zeer enthousiast met de behaalde resultaten. In navolging daarvoor zijn we in 1995 na een gedegen voorbereiding begonnen met het aanbieden van wandeltrainingen en vanaf 1997 kwam daar Nordic Walking bij.

 

Bewegen en artrose

Het blijkt dat men met name bij artrose, reumatische klachten en na het ondergaan van een operatie aan knie of heup, inactiever wordt. Dit is natuurlijk niet vreemd als u pijn krijgt na belasting of als een gewricht sterk zwelt, waardoor we die vicieuze cirkel ergens moeten doorbreken.  Met het begrip belasting-belastbaarheid ben je vast wel bekend: Belast je lichaam en gewrichten  niet zwaarder dan mogelijk is. Juist dit begrip is zo belangrijk bij bewegen en trainen. En daar speel je als Sportief Wandel of Nordic Walking trainer een hele belangrijke rol! Iemand die speciaal is opgeleid om met mensen met een lichamelijke beperkingen de juiste trainingsprogramma’s aan te bieden.

 

7 gedachten over “Marco Maas: even voorstellen

 • 9 november 2018 om 12:50
  Permalink

  Mij is altijd dat je beter alleen kan gaan wandelen omdat de meesten stevig doorstappen iets wat ik met mijn knie artrose niet meer kan. Ik wandel in mijn eigen tempo en Deense dag gaat het goed de andere dag niet.

   
  Beantwoorden
 • 11 november 2018 om 18:14
  Permalink

  Beste mevrouw Kop,
  Ik ben blij met uw reactie , welke ik zeker begrijp. Lopen in een groep heeft veel voordelen mits u in de groep uw eigen tempo kunt wandelen. Bij sportief wandelen zorgt de trainer voor een goede verhouding vd de belasting, dat wat u doet bijv, staplengte, snelheid heuveltjes en ondergrond en tijdsduur van de training. U koppelt na de training dan uw ervaringen met de trainer , dit op basis van de reactie in de knie, dat noemen wij belastbaarheid. Wellicht dat u dit kan helpen bij uw keuzes en anders succes bij uw individuele trainingen

   
  Beantwoorden
 • 11 november 2018 om 20:29
  Permalink

  Ik heb knie artrose en lijd aan veel pijnen wat zou u mij aanraden..lopen gaat niet meer…alleen korte afstand en moet 2 knie protheses krijgen en ben erg bang voor de operatie .

   
  Beantwoorden
 • 13 november 2018 om 22:37
  Permalink

  Beste heer Roepan, voordat ik een goed beweegadvies kan geven is het belangrijk om iets meer over uw klacht te weten. Pijn is uw belangrijkste probleem heeft u pijn bij bewegen , bijv tijdens lopen of juist na de wandeling. Zwellen uw gewrichten na inspanning? Waar houdt u van? Bewegen in een groep of liever individueel?

   
  Beantwoorden
 • 4 februari 2019 om 14:20
  Permalink

  Ik heb 3 januari een nieuwe knieprothese gekregen maar nu knapt het heel erg.
  Maar dat knappen doet geen pijn Als ik het knie ontspan en iemand het knie op en neer beweeg
  klappert het als of er een deksel op een pan onder stoom. Ben 71 jaar en wil in Juli 2019 wil ik de 4daagse lopen 30 km.

   
  Beantwoorden
 • 4 februari 2019 om 15:16
  Permalink

  Hi Gerrit,

  Dankjewel voor je bericht!
  Op zich is het knappen van je knie en het doet geen pijn niets ernstigs. Dr. Sewnath heeft het in één van zijn blogs uitgelegd: https://knieartroseonline.nl/2018/04/17/knie-voelt-anders/

  De 4daagse lopen in juli 2019 is al vrij snel na je nieuwe knieprothese! Ik hoop met je mee dat het gaat lukken. Mag ik vragen hoe het herstel momenteel gaat?

  Veel succes gewenst met het herstel!

  Groetjes Yvet

   
  Beantwoorden
 • 6 februari 2019 om 14:18
  Permalink

  Het herstel gaat heel goed denk ik kan het knie al 110 gr buigen.
  Kan al weer fietsen op mijn eigen fiets en het vocht is bijna weg.
  Had tot gisteren nog veel pijn maar dat gaat nu ook goed
  gebruik geen pijnmedicatie meer. Maar het klapperen van het knie verontrust mijn, ik dank u
  voor de reactie. Gr Gerrit

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *