Een knieprothese en skiën

Een veelgehoorde vraag in deze periode van het jaar: kan ik met mijn knieprothese weer skiën? Het antwoord is volmondig: Ja, maar …

Ga bij jezelf goed te rade

Zoals altijd zitten er een aantal mitsen en maren aan. Wanneer je voor de operatie niet kon skiën, dan kun je het na de operatie ook niet. Flauw gezegd misschien, maar wel waar. Als je nooit geskied hebt en je wil leren skiën nadat je geopereerd bent, dan kan dat. Maar bedenk wel: hoe slechter je conditie, hoe zwakker je bovenbeenspieren en hoe makkelijker je kunt vallen. Wanneer je als kind valt, dan zijn je botten nog flexibel en kun je wel een klap opvangen. Ben je ouder en zijn je botten brozer en je gewrichten stijver? Dan kan een val of een verdraaiing sneller leiden tot een botbreuk of een gescheurde band. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

 • Hoe kon ik skiën voor de knieartrose?
 • Hoe goed was mijn conditie voor de operatie met de totale knieprothese?

Hoe beter je conditie, hoe sneller je het skiën weer oppikt na de operatie. Dit geldt overigens voor vrijwel alle sporten. Ook dan is het weer belangrijk om te bedenken: hoe flexibel was ik? Ben ik weer zo flexibel? Hoe sterk waren mijn spieren? Heb ik weer sterke spieren?

Volg je lichaam

Het evenwicht is ook een punt van overweging. Bij het ouder worden slijt niet alleen het kraakbeen van de gewrichten. Soms gaan andere organen ook achteruit, bijvoorbeeld je evenwichtsorgaan. Ben je voor de operatie onzeker op de been bent door evenwichtsstoornissen? Zoek dan geen risico’s op. Vallen tijdens het skiën is nooit leuk, maar bij een botbreuk rond de knieprothese wordt een operatie vaak nog ingewikkelder. Bij een goede conditie, sterke spieren, soepele gewrichten en een goed evenwicht is er geen bezwaar om op de skies te stappen.

Slijt mijn prothese sneller tijdens het skiën?

Van een of twee keer skiën elk jaar slijt de prothese niet sneller. Het materiaal van de knieprothese is de laatste jaren enorm verbeterd. De plastic glijlaag, oftewel de kunstmeniscus, was altijd de zwakste schakel. De plastic glijlaag zorgt ervoor dat het metalen deel in je bovenbeen soepel glijdt over het metalen deel in je onderbeen. En het zorgt ervoor dat je goed kunt buigen en strekken. De plastic glijlaag wordt op verschillende manieren sterker gemaakt, zodat het minder snel slijt. Zo zijn er fabrikanten die vitamine E toevoegen aan het plastic. Of het op een bepaalde manier laten uitharden, met een sterkere verbinding die tegelijk elastisch blijft. Dit heet highly crosslinked polyethyleen.

Nou goed, al deze verbeteringen zorgen ervoor dat een knieprothese langer meegaat en niet zo snel slijt. De kunst is om niet te overdrijven. Wanneer je twee keer per jaar een marathon loopt met je nieuwe knieprothese, dan vraag je echt teveel van de plastic glijlaag. En dan geniet je er minder van dan bij gewoon dagelijks gebruik.

Kan ik iets kapot maken tijdens het skiën?

Val je niet en maak je geen gekke bewegingen, dan kan de knieprothese echt wel tegen een stootje. De meeste knieprothesen zitten vast aan het bot met cement. En soms zitten ze klemvast rond het bot en zijn ze stevig ingegroeid. Door de bewegingen bij het skiën raken deze onderdelen niet los. De knieprothese is sterk en zit heel stevig vast aan het bot. Bij een gekke beweging of val is de kans op een botbreuk groter dan dat de prothese kapot gaat.

Skiën mag dus zeker. Houd er wel rekening mee dat je na een knieprothese operatie soms het gevoel houdt dat de knie niet helemaal je eigen knie is. Of dat je knie toch stijver is dan je lief is. Wanneer je niet het gevoel hebt dat je alles kunt met je knie, neem dan geen risico’s.

 

Tot de volgende keer!

Dr. Sewnath

 

Heb jij nog een vraag over knieoperaties, knieprothesen of knieartrose voor Dr. Sewnath? Laat het ons weten! Misschien beantwoordt hij jouw vraag in zijn volgende column!

 

 

5 gedachten over “Een knieprothese en skiën

 • 17 januari 2019 om 15:52
  Permalink

  Ik heb de zelfde vragen over zwemmen met de schoolslag kan en mag dat nog na een TKP?
  Bedankt vast
  Grt yvonne

   
  Beantwoorden
 • 18 januari 2019 om 08:28
  Permalink

  Goedemorgen Yvonne,

  Dankjewel voor je reactie!
  Ben je tevreden met je TKP?

  Zwemmen is goed mogelijk met een knieprothese en er is geen gevaar dat een prothese beschadigd raakt door het zwemmen. De beenbeweging bij schoolslag kan als eng ervaren worden en kan een “zwabbergevoel” geven. Als dit het geval is, kan je ook dezelfde beweging van de benen maken als bij de crawlslag. De stabiliteit rond de knie met prothese is dan groter. Kijk vooral goed waar je jezelf prettig bij voelt!
  Het zwemmen zelf is niet gevaarlijk, maar het grootste risico wordt veroorzaakt door gladde vloeren in en rond het zwembad en gladde trappen.

  Hopelijk beantwoord dit je vraag!
  Veel succes gewenst!

  Groetjes Yvet

   
  Beantwoorden
 • 1 februari 2019 om 09:32
  Permalink

  Wat interessant dat je met een knieprothese kan skiën. Als ik het goed begrijp slijt de prothese niet sneller. Mijn zusje heeft ook een knieprothese en wil graag skiën, maar vraagt zich af of dit kan.

   
  Beantwoorden
  • 14 augustus 2019 om 18:50
   Permalink

   Hoi Sarah,

   Ik ben nu 57 en heb 5 jaar geleden een halve kunstknie gekregen. Ik ga elk jaar 3x per jaar op wintersport ( totaal 15-20 skidagen. Heb wel even proef gedraaid in een rustige doordeweekse periode in Winterberg Sauerland. Verder heb ik opnieuw een paar individuele skiessen genomen in Oostenrijk. In mijn geval merk ik dat ik minder goed e balans heb, minder lang achter elkaar kan door skiën ( moet om de 500-1000 meter even ontspannen en dan weer verder) en ski een beetje in telemark houding.
   Dus: ja skiën kan, maar met een aantal beperkende spelregels: rustig aan, lage snelheid, meer pauzes, niet van 9 tot 16 , zoek goede pistes en sneeuw op. Verder draag ik een goede kniebrace om te voorkomen dat de knieband scheurt en ik op mag voor de volledige kunstknie. Als je zus nog moet lezen skiën: neem individuele skiles en wees nog vootzichtiger op het moment dat je denkt dat je het kunt en de snelheid hoger wordt.
   Interessant is een filmpje over studie van 3 universiteiten met korte toelichting. Zoek op Google even op Skifahren und knieprothese.
   I

    
   Beantwoorden
 • 11 februari 2020 om 14:42
  Permalink

  Bedankt voor het delen van dit artikel over skiën met een knieprothese. Ik ben vorig jaar ook geopereerd en zou graag weer eens op wintersport willen gaan. Ik ga het in ieder geval rustig aan doen en luisteren naar mijn lichaam. Ik kijk er in ieder geval erg naar uit!

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *