6 gedachten over “Een knieprothese en skiën

 • Ik heb de zelfde vragen over zwemmen met de schoolslag kan en mag dat nog na een TKP?
  Bedankt vast
  Grt yvonne

   
  Beantwoorden
 • beheerder knieartroseonline.nl

  Goedemorgen Yvonne,

  Dankjewel voor je reactie!
  Ben je tevreden met je TKP?

  Zwemmen is goed mogelijk met een knieprothese en er is geen gevaar dat een prothese beschadigd raakt door het zwemmen. De beenbeweging bij schoolslag kan als eng ervaren worden en kan een “zwabbergevoel” geven. Als dit het geval is, kan je ook dezelfde beweging van de benen maken als bij de crawlslag. De stabiliteit rond de knie met prothese is dan groter. Kijk vooral goed waar je jezelf prettig bij voelt!
  Het zwemmen zelf is niet gevaarlijk, maar het grootste risico wordt veroorzaakt door gladde vloeren in en rond het zwembad en gladde trappen.

  Hopelijk beantwoord dit je vraag!
  Veel succes gewenst!

  Groetjes Yvet

   
  Beantwoorden
 • Sarah de Leeuw

  Wat interessant dat je met een knieprothese kan skiën. Als ik het goed begrijp slijt de prothese niet sneller. Mijn zusje heeft ook een knieprothese en wil graag skiën, maar vraagt zich af of dit kan.

   
  Beantwoorden
  • Peter Hertog

   Hoi Sarah,

   Ik ben nu 57 en heb 5 jaar geleden een halve kunstknie gekregen. Ik ga elk jaar 3x per jaar op wintersport ( totaal 15-20 skidagen. Heb wel even proef gedraaid in een rustige doordeweekse periode in Winterberg Sauerland. Verder heb ik opnieuw een paar individuele skiessen genomen in Oostenrijk. In mijn geval merk ik dat ik minder goed e balans heb, minder lang achter elkaar kan door skiën ( moet om de 500-1000 meter even ontspannen en dan weer verder) en ski een beetje in telemark houding.
   Dus: ja skiën kan, maar met een aantal beperkende spelregels: rustig aan, lage snelheid, meer pauzes, niet van 9 tot 16 , zoek goede pistes en sneeuw op. Verder draag ik een goede kniebrace om te voorkomen dat de knieband scheurt en ik op mag voor de volledige kunstknie. Als je zus nog moet lezen skiën: neem individuele skiles en wees nog vootzichtiger op het moment dat je denkt dat je het kunt en de snelheid hoger wordt.
   Interessant is een filmpje over studie van 3 universiteiten met korte toelichting. Zoek op Google even op Skifahren und knieprothese.
   I

    
   Beantwoorden
 • Marie de Jonge

  Bedankt voor het delen van dit artikel over skiën met een knieprothese. Ik ben vorig jaar ook geopereerd en zou graag weer eens op wintersport willen gaan. Ik ga het in ieder geval rustig aan doen en luisteren naar mijn lichaam. Ik kijk er in ieder geval erg naar uit!

   
  Beantwoorden
 • Henk Veneman

  Hallo ik heb op 14-12-2020 een nieuwe totale rechterknie gekregen in Isala in Meppel. Nadat pijn en klachten aanwezig bleven ben ik in mei 2021 opnieuw geopereerd en is de knie doorbewogen. Klachten bleven hetzelfde, ik kreeg te horen dat deze arts niets meer voor mij kon doen. Ik moest het maar even aan zien. Second opinion aangevraagd, hele traject van foto’s en scan weer doorlopen. Uiteindelijk op 18-03-2022 opnieuw geopereerd in de Sintmaartenkliniek in Nijmegen. Daar is de knie opnieuw doorbewogen en littekenweefsel en bindweefsel weg gehaald. Na 15 maanden eindelijk van de pijn af met de nodige medicatie. Het ging allemaal voorspoedig mits ik de etoricoxib maar bleef slikken. Nu na 19 maanden gestopt met de medicatie en pijnklachten komen terug. Stijve knie, lopen gaat moeilijker, trap lopen gaat een stuk moeilijker. Pijnscheuten voor op de knie. Zak af toe als het ware door de knie met lopen. Hebt u voor mij een oplossing, ik heb het idee dat er toch iets niet goed is met deze knie.

   
  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.