Het opgeven van hobby’s

Vroeger heb ik veel verschillende soorten sport gedaan; turnen, wedstrijd zwemmen, tennis, zeilen, schaatsen. Maar helaas… beetje bij beetje heb ik de één na de andere hobby moeten opgeven. Gelukkig kan ik nog wel zwemmen en fietsen (met ondersteuning).  Een dagje gaan zeilen gaat ook nog wel, maar het slapen op de boot is geen optie meer. Het op en af klimmen van die boot is toch een hele onderneming wanneer je last hebt van je knieën.

 

De knoop doorhakken

Met de keuze om te stoppen met het tennissen had ik toch wel de meeste moeite. Ik vond het een heerlijke sport! Vooral dat je het samen met iemand kon doen en je was heerlijk buiten. Nadat onze zoon geboren is, heb ik het nog wel een tijdje geprobeerd, omdat ik deze hobby niet op wilde geven. Ook met een kniebrace, maar helaas ging het steeds slechter. Stoppen met tennissen was voor mij toch echt de beste oplossing. Mijn man speelde nog wel tenniswedstrijden en als ik dan ging kijken deed het toch wel erg pijn om langs de kant te moeten zitten. Vaak ben ik daarom niet gaan kijken… het deed me echt pijn dat dit voor mij voorbij was!

 

Rigoureuze keuzes

Naast tennis was schaatsen ook een sport die ik heel leuk vond. Maar op een dag zat ik bij een arts en hij vertelde mij dat schaatsen heel slecht was voor mijn knieën. Ik ben toen heel erg voor mezelf streng geweest en heb de schaatsen meteen verkocht. Ik wist dat die verleiding te groot voor mij zou zijn wanneer het weer ging vriezen. Zo moest ik ook deze hobby opgeven…

 

Er is nog veel meer mogelijk

Het is natuurlijk niet leuk dat je bepaalde hobby’s op moet geven, vooral dingen die je erg leuk vindt. Maar uiteindelijk kan ik nog heel veel hobby’s wel uitvoeren. Ik zwem veel (vooral in de zomer), ik kan nog fietsen en af en toe gaan we een dagje met de boot weg. Daarnaast ben ik een andere hobby juist alleen maar meer gaan doen: zo geef ik les in quilten en handwerktechnieken en heb in mijn atelier ook mijn eigen winkeltje. Mijn tip is dan ook kijk naar de dingen die je nog wél kunt en kijk niet naar de dingen die je niet meer kunt, want uiteindelijk plaag je daar jezelf alleen maar mee.

Nog een paar tips:

 • Als je een vakantie boekt kijk dan of het zwembad een schuine inloop heeft (zo schuin naar beneden), deze zijn ideaal! Dan kun je er makkelijk in en uit lopen, die rechte stalen trappen aan de kant is gewoon bijna niet te doen.
 • Mensen geniet van wat je heb en niet van wat je niet meer kunt.
 • Vroeger zou ik daar niet zon probleem van gemaakt hebben, je bent jong en vitaal je doet aan allerlei sporten enz. vooral dat laatste heb ik graag gedaan.

Heb jij nog goede tips voor mij of andere lezers? Ik hoor het graag, want samen kunnen we elkaar helpen!

 

Een gedachte over “Het opgeven van hobby’s

 • 26 april 2019 om 01:02
  Permalink

  Helaas heb ik mijn grote hobby op moeten geven n l met mijn Saluki’ s naar de shows gaan ik kan niet in draf lopen ,
  Mijn rechter knie wil niet meer .

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *