De verschillen op een röntgenfoto
Knieartrose is een chronische aandoening en wordt meestal langzaam erger, doordat je kraakbeen slijt (Lees op deze pagina meer over wat artrose in je knie betekent) en daardoor dun en onreglmatig wordt. In één van onze vorige blogs spraken we al over de verschillende gradaties van kraakbeenslijtage en het in kaart brengen via allerlei knie-onderzoeken zoals bijvoorbeeld met behulp van röntgenfoto. Maar hoe ziet dat er nu uit: een gezonde knie of een knie met knieartrose? We brachten het voor je in kaart.
Hoe werkt je knie?
Je knie wordt gevormd door 3 botten: je bovenbeen, je scheenbeen en je knieschijf. Om deze botten zit het gewrichtskapsel wat er voor zorgt dat alles bij elkaar gehouden. Binnen het kapsel zit het gewrichtsvocht en dat is de ´smering´ van de knie. Hierdoor krijg je geen kniepijn en stijve knieën (sponseffect). Je botstukken zijn verder allemaal bedekt met kraakbeen en dat zorgt ervoor dat je botten makkelijk en soepel kunnen bewegen. Verder heb je nog meniscussen die er voor zorgen dat je bovenbeen en scheenbeen op elkaar passen, deze zijn flexibel en kunnen van vorm veranderen. Tenslotte wordt je knie gestabiliseerd door je kniebanden en ligt er een knieschijf overheen.
Een gezonde knie
Kraakbeen zit bij een gezonde knie tussen je knieschijf, dijbeen en je scheenbeen. Wanneer je knie nog ‘gezond’ is, zit er voldoende en goed kraakbeen in deze gewrichtsspleet van je knie. Wanneer je kijkt naar de röntgenfoto’s op afbeelding 1 is er een duidelijke gewrichtsspleet zichtbaar met voldoende ruimte tussen je dijbeen en scheenbeen.
Een knie met artrose
Wanneer je last hebt van knieartrose slijt de laag kraakbeen tussen de verschillende botdelen in je knie. Hierdoor wordt de gewrichtsspleet in je knie steeds dunner. Wanneer je kijkt naar de röntgenfoto’s op afbeelding 2 zie je dat het kraakbeen in de knie aan één kant volledig is verdwenen, hierdoor schuurt een deel van de botdelen tegen elkaar wat veel pijn en last kan veroorzaken.
Behandeling van knieartrose
Er zijn verschillende behandelmethode voor knieartrose. Dit kan conservatief (zonder operatie) of met een operatie. Lees er meer over op deze pagina met de verschillende behandelmethodes.
Mis jij nog informatie over (de omgang met) knieartrose? Of heb je een tip die jou enorm geholpen heeft? Wij zijn erg benieuwd en horen het graag!
Heb ook artrose in beide knieën ben tig keren geopereerd waar mijn rechter knieschijf hier door is verwijdert en ik mijn knie niet meer kan buigen en geen kracht meer heb in mijn been leef met veel pijn ze zeggen er is hier niks voor te krijgen moet er mee leren leven nou kan je zeggen is geen pretje.
Wat heftig, Alie!
Ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk is.
Veel succes en hopelijk vinden ze in de toekomst een oplossing voor je!
Groetjes Yvet
Goedendag,
Dit jaar voor het 5e jaar heb ik een ACP/PRP behandeling in de beide knieën ondergaan. Daarnaast heb ik mijn voeding aangepast. Sinds 3 jaar eet ik nauwelijks nog koolhydraten. ( Ketogeen dieet).
Te samen maakt dit dat er op de röntgen foto’s die net gemaakt zijn nauwelijks achteruit gang van de slijtage te zien is. Daar ben ik super blij mee.