‘Verdwenen’ botje reden van knieartrose?

Een opmerkelijk onderzoek deze week wat gepubliceerd werd door Knack.be. Zo zou een overbodig botje achteraan in de knie, dat in het kader van de natuurlijke selectie verdwenen leek, steeds meer opnieuw voorkomen bij de mens en voor knieartrose kunnen zorgen.

 

Geen direct bewijs voor artrose

Waar het botje precies voor dient, weet niemand, want het is nog eerder onderzocht. Maar nu het teruggekeerd is, lijkt het voor problemen te zorgen, zegt Michael Berthaume van het Imperial College aan de BBC. Mensen met artrose aan de knie hebben twee keer meer kans om het beentje te hebben, maar er is nog geen bewijs dat dat ook echt de oorzaak van het probleem is en hoe dat dan zou komen. Het botje kan ook op zichzelf pijn en ongemak veroorzaken en in de weg zitten.

 

Comeback van de fabella

De fabella wordt dit botje ook wel genoemd. Het is een sesambeen, achteraan de knie, dat zich bevindt in het verloop van een pees van een spier. Wetenschappers dachten lange tijd dat de fabella door de evolutie van de mens verloren was gegaan. Je kan prima leven zonder fabella, maar nu blijkt het kleine kniebotje een comeback te maken. Vooral bij mensen die lijden aan artrose lijkt de fabella meer voor te komen, zo blijkt uit een onderzoek van het Imperial College London in het Journal of Anatomy. De onderzoekers hebben de medische literatuur van meer dan 20.000 knieën over een periode van 150 jaar in 27 landen bekeken. Op basis hiervan wordt aangenomen dat de fabella nu drie keer meer voorkomt dan 100 jaar geleden.

De wetenschappers nemen aan dat de terugkeer van de fabella toe te schrijven is aan onze voeding. Betere voeding zorgt ervoor dat de gemiddelde mens groter en zwaarder wordt met langere scheenbenen en grotere kuitspieren tot gevolg. Deze veranderingen zetten de knie meer onder druk. Sesambenen, zoals de fabella, ontwikkelen zich op basis van de bewegingen die ze maken en de krachten die erop worden uitgeoefend. Dat zou dus een mogelijke verklaring kunnen zijn voor het feit dat ze nu meer voorkomen dan vroeger.

Geraadpleegde bron: Knack.be

 

2 gedachten over “‘Verdwenen’ botje reden van knieartrose?

 • 9 juli 2019 om 13:19
  Permalink

  Goedendag,

  Ik heb waarschijnlijk knie atrose volgens mijn therapeut? nu is de vraag of dat wel zo is? als ik aan het wandelen gaat dan gaat het even goed en schiet hij er weer in en dan weer een tijdje goed, zou het ook kunnen zijn dat het over een fabella gaat? ik hoor graag van u

  MVG: Wolter

   
  Beantwoorden
  • 9 juli 2019 om 17:19
   Permalink

   Beste Wolter,

   Hartelijk dank voor je bericht!
   Op deze website is meer informatie te vinden over knieartrose; neem vooral een kijkje!
   Om te beoordelen of het wel of geen knieartrose is kan je het beste een orthopedisch chirurg raadplegen.

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *