Signature of 3D zaagmal methode?

Beste Lezer,

Laatst kregen we een vraag binnen over de Signature Methode behandeling en waarom deze methode nog niet zo bekend is binnen Nederland. Bij deze methode worden vooraf mallen voor de knieprothese gemaakt, waardoor de operatie korter wordt, de incisie kleiner, minder bloedverlies, beenmerg gespaard wordt en de revalidatie spoediger verloopt. Een hoop voordelen bij deze methode, en daarom wil ik graag wil iets meer vertellen over de Signature Methode.

 

De Signature Methode

Eigenlijk heb ik al eerder in een blog hierover geschreven, alleen heb ik het toen anders genoemd: de 3D zaagmal methode. Oftewel: de knieprothese wordt geplaatst met behulp van een 3D zaagmal. Elke knie is weer anders. Via deze methode wordt vooraf een CT- of MRI-scan gemaakt van de versleten knie. Van de scan wordt een driedimensionale knie gemaakt en de orthopeed kan nu gaan kijken hoe de prothese het beste geplaatst kan worden. Je kan de knie van de voorkant bekijken, van de zijkant, van de achterkant, noem maar op. Via het model kan je ook kijken hoe de prothese komt te zitten als je het versleten bot hebt afgezaagd. Je kan kijken of je misschien 2 mm meer moet afzagen of 3 mm minder moet afzagen. Komt de knieprothese dan hoger te zitten? Komt de knieprothese dan beter te zitten? Dit kun je van tevoren bepalen met de 3D zaagmal methode.

 

3D zaagmal methode

De knieprothese wordt gemaakt door een bedrijf die hierin gespecialiseerd is. Over de hele wereld zijn er veel bedrijven, maar er zijn een aantal grote spelers. Een paar voorbeelden zijn: Zimmer-Biomet, Depuy-Synthes, Smith & Nephew, Stryker, Mathys, Wright Medical en nog een aantal. Als u een knieprothese krijgt, dan is de kans groot dat deze is gemaakt door één van de bedrijven die hierboven zijn genoemd. Elk bedrijf heeft wel een 3D zaagmal methode. Bij Zimmer-Biomet heet de methode: Signature.

 

Gebrek aan wetenschappelijk bewijs

Alle voordelen zoals die genoemd zijn aan het begin van de blog zijn er zeker, maar het wetenschappelijk bewijs dat de 3D zaagmal methode beter is dan de gewone methode (zonder mal) is er nog niet. Daarom wordt deze methode nog niet standaard in elk ziekenhuis uitgevoerd. Het kan nog een paar jaar duren voordat er voldoende bewijs is of het beter is. Misschien dat we over een paar jaar zeggen: de methode is niet beter, maar wel duurder. Je moet namelijk van tevoren een extra scan maken, je moet de software maken, een ingenieur moet de 3D mal maken, de orthopedisch chirurg moet van tevoren de 3D mal beoordelen en dit leidt tot extra kosten. Op dit moment is er nog niet voldoende bewijs dat de vele voordelen opwegen tegen de extra kosten.

 

Discussie in de gezondheidszorg

Waarom is er altijd een discussie over de kosten in de gezondheidszorg? Je gezondheid is toch onbetaalbaar? Dat klopt! Gezondheid is een kostbaar goed en eigenlijk onbetaalbaar. Toch moeten we met zijn allen op de centen letten; We betalen elk jaar de premie voor de ziektekosten, maar dit is lang niet voldoende om alles in de gezondheidszorg te betalen. Als we dus niet op de kosten letten, dan wordt de premie steeds hoger. Op een gegeven moment zijn er mensen die de premie misschien niet meer kunnen betalen. Dus zolang de 3D zaagmal methode nog steeds duurder is dan de gewone methode en zolang er nog niet genoeg bewijs is dat de 3D zaagmal methode beter is, wordt deze nog niet standaard overal uitgevoerd.

 

Keuze van het ziekenhuis

Elk ziekenhuis in Nederland bepaalt zelf met welk bedrijf ze samenwerken. Deze keuze wordt gemaakt op basis van de ervaring uit het verleden en op basis van de soort knieprothese die een bedrijf levert. Er zitten altijd kleine verschillen per bedrijf en dus per knieprothese. De ene orthopedisch chirurg vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat de knieprothese een grotere bolling heeft. Of de orthopeed vindt dat de instrumenten van een bepaalde knieprothese handiger zijn. Zo zijn er vele redenen om te kiezen voor een bepaald merk.

 

Alleen voor de totale knieprothese

De 3D zaagmal methode kan bijna op elke knie worden toegepast, zolang het bedrijf die de knieprothese maakt de software kan leveren. Voor de halve knieprothese is dit nog niet bij alle bedrijven mogelijk. Het is een kwestie van tijd, voordat dit ook voor alle halve knieprothesen mogelijk is.

 

Geen nadelen

Tot op heden zijn er geen nadelen beschreven van de 3D zaagmal. Als je het op de juiste manier gebruikt, dan kan er niets misgaan. En wanneer je tijdens de operatie twijfelt of de 3D zaagmal niet goed past op de knie, dan kan je altijd nog gebruik maken van de gewone methode. Kortom, de 3D zaagmal is ideaal, maar het heeft zijn plek nog niet gevonden, waardoor het nog geen standaardbehandeling is. Zoiets kost tijd en wie weet hoelang dat nog duurt..

 

13 gedachten over “Signature of 3D zaagmal methode?

 • 13 april 2019 om 08:39
  Permalink

  Klinkt erg interessant.
  Zou het wat voor mij zijn (t.z.t.) want ik heb tevens fibromyalgie en mijn orthopeden vinden sommige beslissingen lastig daarom. Kun je met die mal voorkomen dat er teveel hoogte verschil komt in mijn lichaam waardoor die fibromyalgie problemen gaat opleveren?
  En zou het een idee zijn om nu alvast een mal te maken voordat alles is afgesleten? Als een soort referentiekader…
  Ik ben heel benieuwd.
  In ieder geval is dit een fijn en begrijpelijk stuk om te lezen.

   
  Beantwoorden
  • 15 april 2019 om 11:50
   Permalink

   Hi Corinne,

   Dankjewel voor je reactie en fijn dat je de informatie interessant en begrijpelijk vindt!
   Dat zou voorkomen moeten kunnen worden, maar hangt natuurlijk ook af van de stand van je lichaam.
   dit kan de behandelend arts het beste inschatten en wat ook het beste bij de stand van je lichaam past.

   Veel succes gewenst!
   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
  • 15 april 2019 om 17:06
   Permalink

   Zaagmal is slechts kort te gebruiken omdat de knie veranderd. Na drie maanden adviseren ze een nieuwe MRI
   hoogte verschil kwam bij mij doordat mijn knieën eerst krom waren en na de operatie weer recht. Zat twee centimeter verschil tussen, dus na de eerste operatie met zooltje gelopen.

    
   Beantwoorden
   • 16 april 2019 om 13:32
    Permalink

    Dankjewel voor de toevoeging Erik!
    Hopelijk heb je veel profijt van de knieprothese!

     
    Beantwoorden
 • 13 april 2019 om 11:25
  Permalink

  Dokter Nanne Kort in Schijndel is ook een unieke specialist in zijn vakgebied Knie/Heupen met 3D technieken ….

   
  Beantwoorden
  • 15 april 2019 om 11:48
   Permalink

   Dankjewel voor het doorgeven, Nardy!

    
   Beantwoorden
 • 16 april 2019 om 20:12
  Permalink

  Kan iedereen in aanmerking komen ?
  Ik heb 2 versleten knieën, heb Acromegalie en overgewicht nl .

   
  Beantwoorden
  • 17 april 2019 om 16:58
   Permalink

   Hi Gk van de Werken,

   Vervelend om te horen van je klachten!
   In principe komt iedereen in aanmerking wanneer er gekozen wordt voor een knie-operatie.
   Maar deze techniek wordt niet in ieder ziekenhuis toegepast, maar bespreek het vooral met je specialist. Deze kan het beste een inschatting maken.

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 18 juni 2019 om 23:46
  Permalink

  welke ziekenhuizen in en rond Amsterdam passen de 3D techniek toe? Ik weet alleen van het BovenIj ziekenhuis. En wordt daar ook en vrouwenprothese voor gebruikt? Yot voor kort gebruikte men voor vrouwen en kleineren maat manneknie prothese, die vervolgen sniet heleaal paste

   
  Beantwoorden
 • 1 augustus 2019 om 17:27
  Permalink

  Ik heb In 2016 rechts een nieuwe knie gekregen via de signature methode.Ik ben er heel erg blij mee.Nu krijg ik links een halve knieprothese, nadat ik diverse malen al een hyladrion injectie heb gehad, maar de signature methode wordt niet meer toegepast door mijn orthopeed. Is dat nergens anders mogelijk?

   
  Beantwoorden
  • 6 augustus 2019 om 08:12
   Permalink

   Beste Thea,

   Wat fijn dat u voor uw rechterknie tevreden bent over de knieprothese met de Signature methode!
   Deze methode wordt zeker nog in een aantal ziekenhuizen toegepast, zoals o.a. in het Zaans Medisch Centrum waar dokter Sewnath werkzaam is.
   Welke ziekenhuizen dit verder nog toepassen durf ik niet te zeggen, daar kunt u het best via een specialist naar informeren.

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 26 februari 2021 om 03:48
  Permalink

  Hallo,
  Mijn vrouw heeft m.n aan haar rechter knie last van Arthrose en heeft al zeker 5 x een injectie in haar knie gehad o.a bij Bergman Clinics in Rijswijk ook is er een paar maanden geleden kraakbeen weg gehaald en er werd gesproken van een halve prothese maar nu durven ze haar niet te opereren slagings kans 50 % máár nu wil mijn vrouw weten of zij in aanmerking kan komen voor de 3d methode in het Z.M.C

   
  Beantwoorden
 • 15 april 2022 om 15:48
  Permalink

  Interessante methode! Ik was op zoek naar informatie hierover en zodoende kom ik op deze site terecht. Een klein dingetje: u schrijft ‘De knieprothese wordt gemaakt door een bedrijf die hierin gespecialiseerd is’. Maar het is ‘een bedrijf dat’.

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *