Kleinkinderen en knieartrose

Je zou wel met je kleinkinderen door een pretpark willen struinen of de wind door je haren voelen gaan als je met ze van de glijbaan gaat. Maar door je knieartrose kun je niet meer dan 350 meter lopen of moet je op handen en knieën de trap op. Knieartrose en kleinkinderen; het lijkt geen goede combinatie.

Ervaringen van Ans

Ans: “Vroeger had ik een super actief leven. Nu kan ik niet meer de trap oplopen of op mijn kleinkinderen passen. Ik wil weer met mijn kleinkinderen kunnen zwemmen, fietsen en in het bos rennen.” Samen een aflevering van Heel Holland Bakt nadoen, kan prima met knieartrose. Kinderen zijn prima hulpjes die spullen voor je kunnen halen en in potten en pannen roeren, terwijl jij even zit om het recept te lezen. Hulpjes zijn er ook in de vorm van pijnstillers, zoals Ibuprofen. Er zijn mensen met knieartrose die baat hebben bij het gebruik van crèmes, zoals perozin en atrosan of het dragen van een brace. Mevrouw Lak koos voor de laatste optie: “Ik heb een abonnement op de Efteling genomen en een puppy gekocht. Daar wandel ik drie keer per dag mee. Voor ik een brace had, leidde de kniepijn mijn leven. Nu heb ik de regie terug en maak ik weer plannen.”

Tempo aanpassen

kleinkinderen bos

Kleinkinderen zorgen ervoor dat je in beweging blijft. En dat is belangrijk om je gewrichten soepel te houden en geen overgewicht te krijgen. Probeer de kinderen uit te leggen wat je hebt en wat je wel en niet kunt doen. Ze begrijpen vaak meer, dan je denkt. Pas je tempo en je activiteiten aan. Wil je kleinzoon hardlopen? Begeleid hem op de fiets of wandel samen met je kleindochter in het park en ga regelmatig op een bankje zitten om overbelasting te voorkomen. Zwemmen is een lichte beweging die de meeste mensen met knieartrose prima kunnen doen. De meeste kinderen vinden een bezoekje aan een zwembad superleuk. Kleinkinderen en knieartrose; een prima combinatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *