Knieartrose en medicatie

Uit onderzoek blijkt dat mensen met knieartrose jaarlijks gemiddeld meer dan 1.000 pillen slikken tegen een zere knie. Medicijnen kunnen de pijn bij knieartrose verlichten, de stijfheid verminderen en de ontstekingen afremmen.

Zere knie behandelen

Knieartrose kan op verschillende manieren behandeld worden afhankelijk van het stadium. Het behandelen met medicijnen is een optie binnen de conservatieve behandeling, ofwel zonder te opereren. Bij knieartrose kun je verschillende medicijnen gebruiken. Niet iedereen reageert hetzelfde op medicijnen of heeft dezelfde klachten, daarom kan de huisarts of orthopedisch chirurg adviseren welk middel voor jou het meest geschikt is.

Gewrichtspijn

Als je pijn hebt, kan dat ertoe leiden dat je je gewrichten niet of minder gebruikt en ook minder gaat bewegen. Daardoor worden ze stijf en worden je spieren zwakker. Pijnbestrijding kan dit helpen te doorbreken en je verlichting geven. Hiervoor zijn 2 mogelijkheden: gel of pijnstillers. Wanneer je door de pijn niet goed kunt bewegen, kun je een zogenaamde NSAID-gel (NSAID staat voor Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) op het gewricht smeren om de pijn te verminderen. Met minder pijn lukt het vaak beter om te bewegen en je oefeningen te doen. Helpt de gel onvoldoende of is de huid geïrriteerd? Of vind je smeren vervelend? Paracetamol in de vorm van tabletten of een zetpil kan dan een mogelijkheid zijn. Paracetamol heeft weinig of geen bijwerkingen. Je kunt de gel ook met paracetamol combineren.

medicatie en knieartrose

Ontsteking knie

Als je veel last hebt van ontstekingen in je knie zal je arts waarschijnlijk een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven. Ontstekingsremmende pijnstillers kunnen snel verlichting geven. NSAID’s zoals diclofenac en ibuprofen zijn pijnstillers met een ontstekingsremmende werking bij gewrichtsproblemen. Deze pijnstillers geven helaas regelmatig vervelende bijwerkingen, zoals maagklachten.

 

Geraadpleegde bron: Thuisarts

Let op! Het is belangrijk dat je het gebruik van medicijnen altijd bespreekt met je arts voor het beste advies.

 

4 gedachten over “Knieartrose en medicatie

 • 10 januari 2017 om 09:11
  Permalink

  Zal de arts niet adviseren dat je je voedingspatroon kan aanpassen om de ontstekingen te renmen, je houding kan aanpassen en door middel van bepaalde spiertrainingen je je gewrichten in optimale conditie kunt brengen?

   
  Beantwoorden
  • 10 januari 2017 om 18:01
   Permalink

   Beste Miranda, het advies van de arts zal te maken met met de ernst van de knieartrose, dit ontwikkelt zich in verschillende stadia. Elke arts werkt op zijn eigen manier, waar de ene arts voeding meeneemt in het advies, kan het maar zo zijn dat een andere arts er nog eens niet over begint en hele andere behandelingen adviseert. Het hangt af van situatie en medische achtergrond van de patiënt. Groet, Denise

    
   Beantwoorden
   • 14 januari 2018 om 08:11
    Permalink

    Het antwoord is voor mij perfect ik ga er mee naar mijn huisarts ik hoef toch maar 1 wedstrijd te rennen. Dit zou voor mij ideaal zijn.

     
    Beantwoorden
    • 15 januari 2018 om 10:54
     Permalink

     Hi Louis,

     Fijn om te horen dat het zo goed voor je werkt!
     Wat voor wedstrijd ga je rennen, als ik vragen mag?

     Groet, Yvet

      
     Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *