Maak het jezelf makkelijk in huis voor minder pijn

De lasten van knieartrose kennen we allemaal. Buitenshuis, maar ook gewoon in je eigen huis, tijdens alledaagse bezigheden. Uit de blog van Anne-Miek: “Ook bij huishoudelijke karweitjes ging het steeds moeizamer. Als ik thuis in de keuken boven het aanrecht mijn raam wilde wassen, moest ik wel op mijn knieën op het aanrecht zitten om erbij te kunnen. Dan moest ik eerst drie keer flink zuchten voordat ik begon te zemen. En ondertussen liepen de tranen over mijn wangen van de pijn.”

7 tips van onze bloggers

Door schade en schande hebben we onze eigen slimmigheidjes gecreëerd om de pijn te minimaliseren. Graag delen Mo, Tonnie en Anne-Miek hun tips & trics met je voor meer gemak en minder pijn in en om huis. We horen ook heel graag jouw tips, gewoon om elkaar een klein beetje te helpen.

 1. Investeer in een robotstofzuiger. Robotstofzuigers zijn kleine, ronde apparaten die zelfstandig een ruimte kunnen schoon borstelen en zuigen. De meeste apparaten bewegen zich volgens een willekeurig patroon door een ruimte en veranderen van koers wanneer ze een obstakel tegenkomen.  Hoe makkelijk!
 2. Kies voor gladde vloeren i.p.v. vloerbedekking. Gladde vloeren (zeil, laminaat, hout, etc.) zijn veel makkelijker schoon te maken dan de vaak stugge vloerbedekking. Het scheelt je tijd en het kost minder kracht. Natuurlijk besluit je niet zomaar om je vloeren te vervangen. Maar als ze toch aan vervanging toe zijn, overweeg dan zeker een gladde vloer.
 3. Gun jezelf een slow cooker. Eigenlijk is een slow cooker een moderne, elektrische stoofpan. Je kunt er bijvoorbeeld hachee in maken, soep en stoofschotels. Eigenlijk alles dat je vroeger in een stoofpan zou maken, kan je nu eenvoudig maken in een slow cooker. Maar met een slow cooker hoef je er niet meer bij te blijven staan. Sterker nog: het is beter als je de slow cooker gewoon met rust laat. Heel fijn met artrose knieën.
 4. Alles op stokken. Kies voor dingen als een plumeau, sponsen en raamtrekkers voor de variant op stok. Die zijn online eenvoudig te vinden en te bestellen. Hiermee vermijd je het gebruik van huishoudtrapjes en het continue op- en afstappen daarvan. Simpel maar met een groot effect.
 5. Gebruik krukken met wieltjes in huis. Bijvoorbeeld tijdens het vouwen van de was of het snijden van de groente. Tonnie schreef er uitgebreid over in haar blog.
 6. Ga voor de wasmachine en droogtrommel op de begane grond. Wees lief voor jezelf en laat wasmachine en droogtrommel op de benedenverdieping plaatsen. Het scheelt je iedere dag weer meerdere pijnlijke momenten van de trap op en af lopen.
 7. Kies voor handige hulpjes in huis. Denk aan een wandbeugel om je aan op te trekken, een toiletverhoger, een opstapje bij het bad of een handgreep bij het instappen van de douche. Veel mensen voelen zich door het gebruik van deze hulpjes oud. Maar bekijk het eens anders: wees niet zo streng voor jezelf. De artrose brengt al genoeg uitdagingen met zich mee. Wees niet ook nog je eigen uitdaging!

Heb jij ook tips om het jezelf makkelijker te maken? Deel ze met ons! Zo helpen we elkaar.

 

4 gedachten over “Maak het jezelf makkelijk in huis voor minder pijn

 • 10 mei 2017 om 09:06
  Permalink

  Ik kom eigenlijk nergens tegen dat je niet kan slapen van de pijn, en overdag bijna geen last heb van pijn. Is dat bekend.?

   
  Beantwoorden
  • 25 mei 2019 om 11:10
   Permalink

   Jazeker komt mij dat bekend voor, uren wakker liggen en geen houding vinden waar het geen pijn doet

    
   Beantwoorden
 • 10 mei 2017 om 15:21
  Permalink

  Dag Henny, dat horen we veel vaker. Mensen die slecht en nauwelijks slapen van de pijn, maar overdag wel ‘normaal’ functioneren. Je bent daar niet alleen in. Binnenkort schrijven we hier een artikel over.

  Groetjes Nadja

   
  Beantwoorden
 • 25 mei 2019 om 18:38
  Permalink

  Ik slaap als een is, geen pijn met slapen, wrijf mijn knie, rug en nek in, paracetamol en ik ben vertrokken en in de morgen doe ik eerst mijn beenoefeningen en daarna het ritueel van s avonds behalve paracetamol. Ik beweeg de hele dag zoveel mogelijk

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *