Wat is een behandelrichtlijn?

Een behandelrichtlijn; wanneer je door de artrose in je knie in de medische molen zit, hoor of lees je er regelmatig over. Maar wat is dat nou eigenlijk en hoe raakt het jou? We zochten het uit.

Huidige handelswijze

Kort gezegd is een behandelrichtlijn wat de huidige handelswijze voor een aandoening is op basis van wetenschappelijk onderzoek. Toch is ieder mens anders en is elke situatie anders. Het exact volgen van de richtlijn is daarom niet altijd een goed idee. De orthopeed moet de behandeling geven die het best bij jouw situatie past en moet dit ook verantwoorden naar jou. Bereid je daarom goed voor op de afspraken met je arts en schrijf je vragen van tevoren op en neem ze mee naar het gesprek.

Sommige behandelrichtlijnen gaan alleen over het handelen van de orthopeed; die hebben dan betrekking op één specialisme. De orthopeden stellen dan zelf een behandelrichtlijn op. Vaak zijn juist meerdere specialismen betrokken bij een diagnose en behandeling. Dan zijn al deze specialismen betrokken bij de richtlijn. Het heet dan een multidisciplinaire richtlijn.

Patiëntenorganisaties vaker betrokken

Steeds vaker zijn ook patiëntenorganisaties betrokken bij het opstellen van een behandelrichtlijn. Zij staan voor de belangen van de patiënten en maken een vertaalslag van de richtlijnteksten voor patiënten. Een goede ontwikkeling!

Het opstellen van een richtlijn neemt veel tijd in beslag. Soms wordt duidelijk dat op bepaalde terreinen nog onvoldoende wetenschappelijke kennis is. Dat kan leiden tot nieuw onderzoek. Ook kan nieuwe kennis over de oorzaak van bijvoorbeeld artrose vragen om andere behandelmethoden. En wanneer bijvoorbeeld een nieuwe behandelmethode goed blijkt te werken, kan de vernieuwde richtlijn alle specialisten aanraden deze methode toe te passen.

De beste behandeling

Wat vandaag de beste behandeling voor jou is, kan volgend jaar zomaar een andere zijn. Door nieuw onderzoek en nieuwe inzichten over artrose. Op knieartroseonline houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond knieartrose.

 

 

3 gedachten over “Wat is een behandelrichtlijn?

 • 11 maart 2017 om 11:18
  Permalink

  Ik ben 15 maanden geleden geopereerd aan de knie nieuwe prothese
  Loop,nog te sukkelen knie wil niet buigen 8 weken CPN 6 weken geleden een bacil
  In de knie schoon gespoeld 3 weken antibiotica nu tot 17 april antibiotica slakken 3×2
  Capsules! Wat gebeurt er als de antibiotica ga stoppen,dat vragen de artsen zich af
  Hij is weer 4 cm dikker als de andere Knie!,

   
  Beantwoorden
 • 13 februari 2019 om 16:45
  Permalink

  Ik heb nu vijf jaar een kunst knie en deze is in Antwerpen geplaatst, alles is prima verlopen alleen nu krijg ik weer last van de knieschijf, kapsels en banden rondom de kunstknie en de andere knie krijgt ook al slijtage! Ik werk nog halve dagen, maar moet middags echt gaan zitten van de pijn en dat hij dik is en warm voelt. Dit jaar mag ik weer op controle in Antwerpen, kijken wat de orthopeed ervan gaat zeggen.

   
  Beantwoorden
  • 14 februari 2019 om 08:09
   Permalink

   Veel succes gewenst, Antionette!
   Wat vervelend dat je inmiddels weer last krijgt van je kunstknie en andere knie.
   Wellicht dat een kniebrace je ook nog kan helpen voordat er een operatie gepland is?

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *