Gezond eten met voorjaarsgroente en -fruit

De lente is begonnen, wát een heerlijk voorjaarsweer. We hebben al wat mooie lentedagen gehad en de vooruitzichten zien er voor deze week ook nog goed uit. Met een nieuw seizoen begint ook vaak trek in ander eten. Er staan wat vaker salades op tafel. De stampotten laten we even achter ons. En de pompoenen in het schap maken ruimte voor asperges en andere voorjaarsgroenten. Je vindt hier een handig overzicht van groenten en fruit van dit seizoen, om direct toe te voegen aan je boodschappenlijstje voor deze week.

Ook op latere leeftijd starten met gezond eten loont

Gezond eten (in combinatie met regelmatig bewegen) vermindert het risico op ziekten waar je als je ouder wordt mee te maken kunt krijgen, zoals hoge bloeddruk, botontkalking en hart- en vaatziekten. Je lijf heeft er echt profijt van als je een gezond gewicht hebt en gezonder gaat eten, ook op latere leeftijd en zeker met artrose. Als je ouder wordt, gelden iets andere adviezen wat betreft gezond eten. Je hebt bijvoorbeeld iets minder energie nodig, je kunt met minder calorieën af. En laten er in groente nou nauwelijks calorieën zitten, maar wel volop gezonde vitaminen en mineralen.

Verheugen op zoete aardbeien van eigen bodem

Groenten en fruit bevatten in hun eigen seizoen de meeste vitaminen en mineralen. En wat is het heerlijk om je weer te verheugen op bepaalde seizoensgroenten en -fruit. Wij kunnen bijvoorbeeld niet wachten op de eerste volzoete aardbeien van Nederlandse bodem. Het liefst een doosje zelf gehaald bij de boer. En onderweg naar huis al opsnoepen. Of probeer deze pure chocolade fondue met aardbeien. Aanrader van de redactie!

Je boodschappenlijstje voor deze lente

De komende maanden zijn deze groenten en fruit volop verkrijgbaar in de winkels en vaak van eigen bodem. Geniet ervan!

Seizoensgroenten voor deze lente:

andijvie – asperges – bloemkool – bospeen – broccoli – komkommer – kropsla – peulen – postelein – prei – raapstelen – rabarber – radijs – sperziebonen – spinazie – spitskool – tomaten – tuinbonen – veldsla – ijsbergsla

Seizoensfruit voor deze lente:

aardbei – abrikoos – kers – perzik – nectarine – sinaasappel

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *