Medicinale kruiden voor pijnverlichting

We schrijven hier veel over de behandeling van artrose met operaties, pijnstillers, injecties en braces. Dat zijn de behandelingen die je tegenkomt in het medische traject. Je arts zal misschien ook beginnen over het veranderen van je levensstijl. Het advies kan gaan over bewegen en voeding. Al dan niet onder begeleiding van een diëtiste of fysiotherapeut. Binnen het domein voeding zoomen we dit keer in op de rol van medicinale kruiden en planten.

 

Wat zijn geschikte kruiden?

Welke zijn geschikt om gewrichtspijn te verlichten? Er zijn volop kruiden te vinden die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. En die zo kunnen helpen om je pijn te verlichten. 

Gember

Gember

Gember staat bekend als beste huis-tuin-en-keukenmiddeltje voor het verminderen van ontsteking en pijn veroorzaakt door artrose. Het helpt de chronische ontstekingen tegen te gaan, maar bestrijdt ook de pijn. Een studie onder 247 mensen met artrose liet zien dat degenen die een extract van gember kregen minder pijn hadden, waardoor ze ook minder pijnmedicatie nodig hadden. Je kunt (verse) gember verwerken in je gerechten of drinken als thee. Bekijk deze video om te zien hoe je gember kunt gebruiken in je gerechten.

Kurkuma (geelwortel)

Door de ontstekingsremmende eigenschappen is kurkuma een ideaal middel voor mensen met gewrichtsproblemen. De belangrijkste eigenschap van de kurkumawortel is dat het sterk ontstekingsremmend is (geraadpleegde bron). Belangrijk om te weten is dat kurkuma slecht wordt opgenomen door je lichaam. In combinatie met zwarte peper wordt het veel beter opgenomen. Kijk hier voor het recept van een kopje heilzame kurkuma thee.

Groene thee

Groene thee is een van de meest populaire theesoorten vanwege de vele bekende gezondheidseigenschappen en is op veel plekken te verkrijgen. Het kan ontstekingen verminderen en helpen de symptomen van artrose te verlichten. Drink het als thee of verwerk het in een kompres voor op je knie.

Aloë veraAloë vera

Aloë vera is een natuurlijke ontstekingsremmer, heeft een kalmerende werking en bevordert de spijsvertering. Het wordt wereldwijd al heel lang gebruikt in verschillende therapieën en het kent vele toepassingsmogelijkheden. De gel van deze plant zit vol met voedingsstoffen die voor een betere gezondheid zorgen en gewrichtspijn verlichten. Aloë vera groeit vooral op warmere plekken zoals het Middellandse Zeegebied. De bladeren bevatten een gel en zijn vaak te vinden in natuurvoedingswinkels. De gel kun je prima eten en smaakt lekker zoet.

Kattenklauw

Dit kruid heeft sterk ontstekingsremmende eigenschappen. Het Medical Research Center van de University of Maryland heeft laten zien dat kattenklauw erg effectief kan zijn om de pijn van artrose te verlichten.

 

Ken jij nog andere kruiden of planten die jou helpen? We zijn benieuwd!

 

Geraadpleegde bron: Gezonderleven

 

 

6 gedachten over “Medicinale kruiden voor pijnverlichting

 • 12 mei 2017 om 08:24
  Permalink

  Ik gebruik al deze kruiden al meer dan 20 jaar maar helpen voor de knieartrose doen ze helemaal niet. Wel zijn ze goed voor mijn darmen!

   
  Beantwoorden
  • 12 mei 2017 om 15:02
   Permalink

   Dag Jolanda,

   Jammer! Maar wel fijn dat ze op een ander vlak zeker wel helpen, top! Groetjes Nadja

    
   Beantwoorden
 • 13 mei 2017 om 16:29
  Permalink

  Pas met Kurkuma wel op wanneer je bloedverdunners/antistollingsmiddelen gebruikt!

   
  Beantwoorden
 • Pingback: Gewrichten en voeding | Dr. Gert Schuitemaker | KNIEARTROSE

 • 24 januari 2019 om 17:30
  Permalink

  Handig zon lijstje met geneeskrachtige kruiden voor minder pijn bij artrose. Zelf ga ik de gember maar eens proberen denk ik. De groene thee drink ik al dagelijks maar kan niet zeggen dat ik mezelf daar echt beter van voel. Aloe vera lijkt mij een beetje raar om in gel vorm in te nemen, of is dit toevallig ook in een recept te verwerken?

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *