Een second opinion aanvragen

Twijfel je over de door je arts voorgestelde behandeling? In de gezondheidszorg heb je recht op een second opinion. Maar wanneer kun je daar nou eigenlijk gebruik van maken? En hoe vraag je dat aan? Hier lees je de antwoorden.

 

Wat is een second opinion?

Een second opinion is een oordeel van een andere arts dan degene die jou behandelt; een tweede mening. Je mag er van uitgaan dat je van je arts een goed advies en de juiste behandeling krijgt. Een second opinion vraag je dan ook niet bij iedere behandeling of zomaar aan. Dat doe je meestal pas, wanneer je een ingrijpende beslissing moet gaan nemen of wanneer je ernstig twijfelt over de diagnose of behandeling van je arts.

Aanvragen van de second opinion

De arts die de second opinion geeft, neemt de behandeling niet over van je eigen arts. Het is daarom verstandig dat je je verzoek om een second opinion eerst bespreekt met je eigen dokter. Hij blijft je hoofdbehandelaar en stuurt een kopie van je dossier naar de tweede arts.

Moeilijk om erover te beginnen

Veel mensen vinden het heel lastig om tegen hun arts te zeggen dat ze een second opinion willen. Er zijn genoeg mensen die het zo vervelend vinden, dat ze het er maar bij laten en dat hoeft niet! Het is jouw lichaam, daar heb jij in de eerste plaats de verantwoordelijkheid voor. Het is belangrijk bij ingrijpende beslissingen een weloverwogen besluit te nemen en het vragen van een second opinion is een vorm van ondersteuning om je besluit te nemen. Niet omdat je negatief staat tegenover je behandelend arts.  Onthoud ook dat zo’n aanvraag voor een second opinion voor je arts eigenlijk heel gewoon is; je bent zeker niet de eerste die erover begint.

Hoe werkt de second opinion?

Je eigen specialist, huisarts of zorgverzekeraar kan je helpen bij het vinden van een arts die een tweede mening wil geven. Meestal bieden de gegevens in je medisch dossier voldoende informatie om een oordeel te kunnen geven. Je hoeft dan niet noodzakelijk naar de tweede arts toe. In sommige gevallen wil de tweede dokter je lichamelijk onderzoeken of om de resultaten en behandelingen door te spreken, dan is een bezoek wel nodig.

Twee meningen

Wanneer je twee adviezen vraagt, heb je kans dat je twee verschillende adviezen krijgt en dat maakt de beslissing voor een behandeling wat lastiger. Want welk advies ga je opvolgen? Die keuze is dan aan jou. Je zou de adviezen kunnen toetsen aan de hand van een aantal vragen:

 • Wat zijn de voordelen van de behandeling?
 • Wat zijn de nadelen van de behandeling?
 • Hoeveel pijn geeft de behandeling?
 • Wat is er bekend over de kans van slagen?
 • Wat zijn de risico’s op complicaties?
 • Heb je vertrouwen in de arts?
 • Vergoedt de zorgverzekeraar de behandeling?

Vergoeding van een second opinion

Hoewel je altijd het recht hebt om een second opinion aan te vragen, vergoeden veel zorgverzekeraars een second opinion alleen wanneer je behandelend arts je doorverwijst naar een collega arts. Wanneer je zelf een second opinion regelt is het mogelijk dat de verzekeraar niet alles vergoedt. Informeer daarom altijd eerst bij je zorgverzekeraar hoe het precies zit.

Nationaal Zorgnummer

Voor meer informatie over een second opinion kun je terecht bij je zorgverzekeraar of Zorgbelang Nederland. En heb je een vraag over een second opinion? Neem dan contact op met het Nationale Zorgnummer via telefoonnummer 0900-2356780.

 

Bron: Patiëntenfederatie Nederland

 

2 gedachten over “Een second opinion aanvragen

 • 18 mei 2017 om 18:31
  Permalink

  Ben je bij CZ verzekerd neem dan contact op met het zorgteam 013-5949110
  Je kan daar informatie krijgen voor een second opnion.
  Hoe moet je een SO organiseren.
  Wordt het vergoed.
  Waar zit expertise.
  Welke ziekenhuizen en zelfstandig behandel centra’s gecontracteerd zijn!

   
  Beantwoorden
 • Pingback: Vijf vragen over de orthopeed | KNIEARTROSE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *