Vijf vragen over de orthopedisch chirurg

Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij je behandelend arts, het gevoel dat je in goede handen bent. Wij geven daarom alvast antwoord op vijf vragen over de orthopedisch chirurg zodat jij alvast goed voorbereidt bent.

 

1. Mag ik zelf kiezen naar welke orthopedisch chirurg ik ga?

Ja, je mag zelf een behandelaar kiezen. Voor de vergoeding is het goed om bij je zorgverzekeraar na te gaan of je verzekering beperkingen kent.

 

2. Hoe kom ik bij de juiste orthopedisch chirurg?

Bijna ieder ziekenhuis heeft een website waarop te vinden is welke orthopedisch chirurgen daar werken met de aandachtsgebieden per chirurg daarbij vermeld. Je huisarts weet ook welke specialisaties de orthopeden bij jou in de regio hebben. Hij adviseert je bij de verwijzing. Daarnaast kun je ook een kijkje nemen op Zorgkaart Nederland voor beoordelingen van andere patiënten over een specialist.

Daarnaast kun je er vanuit gaan dat iedere Orthopedisch chirurg kwalitatief goed werk levert. Zo moeten zijn geregistreerd zijn binnen de Gezondheidszorg en als Medisch Specialist. Hiervoor vindt iedere 5 jaar een herregistratie plaats op basis van patiëntcontacturen en het bijblijven binnen het vakgebied. Daarnaast voert de beroepsvereniging voor Orthopedie ook regelmatig bezoeken uit om ziekenhuizen en artsen te toetsen ter controle.

 

3. Kan ik een tweede orthopedisch chirurg om zijn mening vragen?

Het is mogelijk om een second opinion te krijgen. Wanneer je hier behoefte aan hebt kun je dit op meerdere manieren aanpakken. Je kunt zelf een afspraak maken met een tweede orthopedisch chirurg. Dit kun je doen via je huisarts, maar let op want veel zorgverzekeraars vergoeden een second opinion alleen als je behandelend arts zelf je doorverwijst naar een collega. Als jijzelf een second opinion regelt, is het mogelijk dat je zorgverzekeraar niet alles vergoedt. Informeer daarom vooraf altijd bij je zorgverzekeraar wat er vergoed wordt.

 

4. Welke behandelingen voert de orthopedisch chirurg uit?

De orthopedisch chirurg ziet mensen met allerlei klachten van botten, spieren en gewrichten. De orthopedisch chirurg stelt je een behandeling voor. Dat kan zijn:

A. een behandeling zonder operatie: denk aan een breuk zetten en de arm of het been gipsen, braces aanmeten, een uit de kom geschoten schouder terugplaatsen of spierversterkende oefeningen voorschrijven om de lichaamshouding te verbeteren.
B. een operatieve behandeling: denk aan het plaatsen of vervangen van een kunstknie. De mogelijkheden voor kijkoperaties worden steeds uitgebreider, waardoor de orthopedisch chirurg via kleine sneetjes bijvoorbeeld losse stukjes bot of kraakbeen verwijdert.

 

5. Wat is het resultaat van de behandeling door een orthopedisch chirurg?

De orthopedisch chirurg biedt ‘zorg voor beweging’. Het gaat hierbij om het herstel van je beweegmogelijkheden en pijnvermindering. Vaak heeft juist pijnvermindering tot gevolg dat je beter kunt bewegen en ook gaat bewegen.

 

Geraadpleegde bron: Zorg voor Beweging, de patiënteninformatie website van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV).

 

 

13 gedachten over “Vijf vragen over de orthopedisch chirurg

 • 21 maart 2017 om 10:57
  Permalink

  Als je knieën versleten zijn is een operatie dan het enige wat mogelijk is zijn er geen ander opties mogelijk ik lees ook over een brace maar is dat voor tijdelijk

   
  Beantwoorden
 • 30 maart 2017 om 18:41
  Permalink

  Bij mij is niet meer mogelijk operen,.vanwegen distrofie en sonk.Aan linkerknie

   
  Beantwoorden
 • 6 september 2017 om 11:25
  Permalink

  Hallo.
  Ik heb al bíjna 5 jaar een prothese maar gaat niet goed draag nu een kniebrace niet leuk.
  Is nog 1 optie een nieuwe prothese met scharnieren, maar twijfel hier erg over ben pas 50 jaar.
  Heeft iemand hier ervaring mee

   
  Beantwoorden
 • 6 september 2017 om 13:54
  Permalink

  Ik ben naar huis gestuurd met de mededeling dat als ik niet meer de normale dingen kan doen die ik altijd deed moet ik terug komen en dan word ik geopereerd…..Tuurlijk..😡 ik kan nu al niet meer de dingen doen waar ik zo van geniet…lange wandelingen maken, skieen, zelfs mijn werk in de zorg is steeds lastiger. Wanneer moet je de beslissing maken, nu is het genoeg…….????

   
  Beantwoorden
 • 7 september 2017 om 13:34
  Permalink

  Ik heb in maart 2017 een halve knie gehad maar nu nog meer last op foto isalles goed maar de prothese schuurt aan de binnenkant van mij knie

   
  Beantwoorden
  • 11 september 2017 om 10:59
   Permalink

   Ik heb al 6jaar een halve knie. Doe er alles mee. Op de foto kan het goed zitten maar het kan millimeter te groot zijn en dat zie je niet op de foto. Ga eens naar een andere dokter. Misschien had deze arts liever een hele geplaatst. Dat heb ik ook mee gemaakt. Succes gewenst

    
   Beantwoorden
 • Pingback: De rol van de orthopedisch instrumentmaker | KNIEARTROSE

 • 31 januari 2019 om 11:13
  Permalink

  Geachte, heb een knieprothese laten doen maar mijn been dat blijft krom op advies ben ik bezig met
  dit te belasten met gewichten maar dit is een pijnlijke onderneming
  Wat kan ik zelf nog doen ? groetjes vossen

   
  Beantwoorden
 • 5 september 2019 om 20:11
  Permalink

  wie kan mij helpen
  40 jaar geleden door professor dr. Marty te Amsterdam geholpen
  skiblessure mediale band afgescheurd ,herstel ,nu steeds veel pijn,waar kan ik terecht

   
  Beantwoorden
 • 6 september 2019 om 08:27
  Permalink

  Dag Hetty,

  Wat vervelend dat je nog zoveel last hebt!
  Wellicht kan je een kijkje nemen voor orthopeden in de regio Amsterdam via Zorgkaart Nederland. Hierop kan je zien welke orthopeden goed aangeschreven staan.
  https://www.zorgkaartnederland.nl/orthopeed/amsterdam

  Veel succes gewenst!

  Groetjes Yvet

   
  Beantwoorden
 • 5 december 2019 om 10:00
  Permalink

  Bedankt voor het delen van dit artikel en daarbij het behandelen van vragen over orthopedie. Goed om te weten dat ik op de websites van ziekenhuizen het aanbod aan chirurgen met specialisaties kan zien. Daarnaast vind ik het ook erg belangrijk om vooraf wat beoordelingen van andere patiënten te lezen.

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *