Pijnlijke knie? Kom in beweging, juist met artrose

Artrose is helaas nog altijd niet te genezen. Bewegen is volgens alle experts wel een belangrijk onderdeel van de behandeling tegen de pijnlijke knie. Je moet er misschien niet aan denken, maar regelmatig bewegen lijkt de verergering van artrose af te remmen. Het is een kwestie van beginnen, met kleine stapjes. Maar iedere minuut, iedere dag is er weer eentje. En met een goede brace wordt bewegen een stuk minder pijnlijk. Gewoon beginnen dus. Je zult zien dat je je een stuk prettiger voelt als je regelmatig in beweging komt en blijft.

Kraakbeen als spons

Beweging schudt kraakbeen ‘wakker’, zo behoudt het zijn functie. Kraakbeen werkt als een spons. Bij druk wordt kraakbeen leeg geperst en daarna zuigt het zich vol met gewrichtsvloeistof. Zo krijgt het kraakbeen alle voedingsstoffen. Spieren, pezen en banden ondersteunen je knie en helpen mee om schokken op te vangen. Door regelmatig te bewegen kun je die weefsels versterken. Je krijgt meer vertrouwen in jezelf en je lichaam, echt waar. En met een betere conditie ben je beter bestand tegen een ongelukkige val. Lees hier meer over de werking van je knie en het sponseffect.

Motivatie

Goede activiteiten zijn bijvoorbeeld fietsen, wandelen of zwemmen. Sportief bewegen in een groep heeft als voordeel dat je samen beweegt met anderen die ongeveer net zo fit zijn als jij. Dat kan motiverend zijn om door te gaan. Activiteiten waarbij je de knie zwaar belast, zoals volleybal of joggen, zijn minder geschikt. Je belast je gewrichten dan te veel. Activiteiten die een competitief karakter hebben en bestaan uit veel onverwachte bewegingen, zoals tennis, zijn ook minder geschikt.

Pijnlijke knie? Negen tips om op een gezonde manier in beweging te komen:

  • Kies een activiteit die je leuk vindt. Door er lol in te hebben, hou je het vol.
  • Beweeg samen met een maatje: gezellig en motiverend.
  • Vermijd tocht, vocht en kou. Houd je kniegewricht goed warm.
  • Een half uurtje per dag sportief bewegen is al voldoende. Wandelen en fietsen tellen ook mee!
  • Bij artrose van je knie is bewegen op een zachte ondergrond of in warm water erg prettig.
  • Draag schoenen met schokabsorberende zolen.
  • Neem je rust als het even te inspannend wordt. Het is jouw lichaam, jij bepaalt.
  • Raadpleeg je arts of fysiotherapeut voordat je intensief gaat bewegen.
  • En neem contact op met je arts of fysiotherapeut als de beweeglijkheid van je knie afneemt en als er plotselinge verslechtering van je gewrichtsklachten optreedt.

Veel succes en plezier met bewegen! En vergeet niet, alle kleine beetjes helpen. Gewoon beginnen.

 

5 gedachten over “Pijnlijke knie? Kom in beweging, juist met artrose

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *