Knieartrose: Feit of fabel?

Er zijn veel verhalen over knieartrose wat wel of niet goed hierbij zou zijn, de gevolgen, enzovoorts. Maar zijn deze verhalen allemaal wel waar? In deze blog zetten we 8 beweringen over knieartrose op een rijtje en onderzochten we voor jou: is het een feit of fabel?

 

1. Alleen oudere mensen hebben last van knieartrose

Deze bewering is een fabel. De kans op knieartrose is wel groter naarmate je ouder wordt, maar iedereen kan last krijgen van knieartrose, óók kinderen. Het is wel zo dat knieartrose vaker voorkomt bij ouderen, maar iedereen kan te maken krijgen met de gevolgen van knieartrose op iedere leeftijd krijgen.

 

2. Je moet zo min mogelijk bewegen met artrose

Dit is ook een fabel. Bewegen is juist goed voor je knie vanwege het sponseffect. Bewegen is een belangrijk onderdeel ter voorkoming van een pijnlijke knie en helpt om erger te voorkomen. Natuurlijk dien je dit stap voor stap op te bouwen om je knieën te beschermen en niet te veel te belasten. Op zoek naar tips om te bewegen? Lees in deze blog meer.

 

3. Artrose heeft gevolgen voor je gezondheid

Dit is een feit. Veel mensen verliezen hun validiteit door knieartrose, wat erg vervelend is voor de persoon die er mee te maken krijgt. Daarnaast heeft knieartrose een grote impact op economie en de samenleving (denk aan het niet meer kunnen werken door de gevolgen van knieartrose). De voorspelling is dat het effect groter wordt door de vergrijzing in Nederland.

 

4. Symptomen knieartrose verminderen door gewichtsverlies

Dit is ook een feit. Het is niet de makkelijkste oplossing wanneer bewegen niet meer zo makkelijk gaat. Wanneer je een aantal kilo’s kwijt bent, zorgt dat voor minder belasting van je knie en daardoor  ondervind je in veel gevallen minder pijn. Ga meer eens na: één kilo afvallen zorgt voor vijf kilo minder piekbelasting wat ook zijn doorwerking op je knie heeft.

 

5. Er zit een leeftijdsgrens aan een knieprothese

Dit is echt een fabeltje. Het klopt dat een knieprothese een beperkte levensduur heeft, maar dat kan niet te reden zijn waarom een knieprothese wordt uitgesteld. Dokter Sewnath lichtte al eerder de keuze voor een knieoperatie toe.

 

6. Vermijd eiwitten bij knieartrose

Deze bewering is een fabel. Eiwitten heeft je lichaam nodig voor meer spierkracht en een verbeterde weerstand. In het verleden werd er onderzocht of knieartrose een voedselallergie is, maar dat is niet juist. Voor iedere persoon geldt: eet zo gevarieerd mogelijk. Lees meer over voeding en knieartrose.

 

7. Een kniebrace maakt je kniespieren slapper

Dit is ook een fabel. De kniebrace maakt het makkelijker om te bewegen waardoor je spieren juist actief blijven en sterker worden ten opzichte van niets doen. Een kniebrace neemt niet de functie over en er dienen nog altijd spierversterkende oefeningen gevolgd te worden.

 

8. Knieartrose geneest niet meer

Helaas een feit. Hoe vervelend het ook is: je kraakbeen slijt door knieartrose en groeit niet zomaar meer aan. Knieartrose is een progressieve ziekte en wordt in veel gevallen alleen maar erger. Je zal een manier moeten vinden om hier mee om te kunnen gaan en dit kan op allerlei manieren: bewegen maar niet belasten, een kniebrace, een knieprothese, enzovoorts.

 

Mis je nog feiten of fabels? Of twijfel jij of iets wel of niet waar is? Laat het ons weten en wij gaan op onderzoek uit!

 

Een gedachte over “Knieartrose: Feit of fabel?

 • 5 mei 2018 om 13:32
  Permalink

  Ik denk dat het belangrijk is gezond te leven en veel bewegen ,hoe zwaarder je bent des te groter de belasting voor je knieën, of jonge mensen het ook kunnen krijgen weet ik niet echt, ik kom nog uit de tijd van de 40 tiger jaren ik kreeg van mijn moeder iedere dag een lepel levertraan en een kalktablet daarbij aten wij heel gezond weinig onverzadigd vet weinig zout en suiker, dat ik slijtage aan mijn knie had heeft voor mijn te maken dat ik 25jaar geleden half jaar chemo-kuur hebt gehad daar hebben mijn botten veel mee geleden, ik kan daar geen vinger op leggen maar het gevoel blijft wel.
  Iedereen een mooi weekend, geniet van het mooie weer en ga bewegen, met mij gaat het erg goed.

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *