De werking van je knie en het sponseffect!

We schreven er al eerder over: bewegen is erg belangrijk, juist wanneer je last hebt van knieartrose. Maar waarom is het bewegen nu zo belangrijk? Dit komt door het zogenaamde ‘sponseffect’ in je knie.

Werking van de knie

Je knie wordt gevormd door 3 botten: je bovenbeen, je scheenbeen en je knieschijf. Om deze botten zit het gewrichtskapsel wat er voor zorgt dat alles bij elkaar gehouden. Binnen het kapsel zit het gewrichtsvocht en dat is de ´smering´ van de knie. Hierdoor krijg je geen kniepijn en stijve knieën (sponseffect). Je botstukken zijn verder allemaal bedekt met kraakbeen en dat zorgt ervoor dat je botten makkelijk en soepel kunnen bewegen. Verder heb je nog meniscussen die er voor zorgen dat je bovenbeen en scheenbeen op elkaar passen, deze zijn flexibel en kunnen van vorm veranderen. Tenslotte wordt je knie gestabiliseerd door je kniebanden en ligt er een knieschijf overheen. Bij een ´normale´ knie zijn onze loopbewegingen normaliter goed gecoördineerd en wordt de knie op een natuurlijke wijze belast. Wanneer je last hebt van knieartrose is dit niet geval.

Het sponseffect

Het zogenoemde sponseffect werkt simpel gezegd als volgt: als je beweegt wordt het kraakbeen in je knie ingedrukt. Hierdoor kunnen de afvalstoffen in je knie worden afgevoerd. Na het bewegen zuigt het weefsel in je knie zich weer vol met voedingsstoffen. Dit sponseffect zorgt ervoor dat je kraakbeen minder snel slijt. Met andere woorden: bewegen kan de slijtage van je knie vertragen. Door te bewegen kunnen ook ontstekingen in je knie worden geremd.

Toch last van een stijve knie

Heb je last van een stijve knie, maar weet je niet welke bewegingen goed voor je zijn? Maak dan eens een afspraak met een fysiotherapeut. Hij kan je helpen om je gewrichten soepel en je spieren sterk te houden. Ook kan hij je leren om een goede lichaamshouding aan te nemen en om te gaan met je kniepijn. De belangrijke functies van je knie zijn namelijk het buigen en strekken ervan. Door vochtophopingen kan dit vrij lastig worden, maar het strekken is belangrijk om soepel te kunnen lopen en het buigen helpt je om te fietsen, in de auto te stappen, enzovoorts. Voordeel van het behoud van deze functies is je bewegingsvrijheid! Om de pijn te verlichten zijn er meerdere behandelingen mogelijk die samengevat kunnen worden onder de naam conservatieve behandeling (behandeling door niet te opereren) en operatief ingrijpen. Onder het kopje behandelingen is hier meer over te lezen. Enkele tips:

  • Met rust geneest niets
  • Het is belangrijk om je knie te bewegen, maar niet te belasten
  • Niet alle sport is goed (geen grote balsporten, geen springsporten)
  • Bij afvallen zorgt 1 kg minder al voor 4 kg minder piekbelasting
  • Kom er achter wat voor jou werkt; iedere knie is anders!
 

11 gedachten over “De werking van je knie en het sponseffect!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *