De knie-distractie, Dr. Sewnath legt uit. (blog 3)

Een week geleden kreeg ik een vraag over de distractie-techniek om knieartrose te behandelen. Distractie is een ander woord voor iets uit elkaar trekken. Bij de distractie-techniek wordt er ruimte gecreëerd tussen het bovenbeen en het onderbeen. Op deze manier kan er een soort nieuw kraakbeen groeien in de knie en hopen we dat de pijn door knieartrose minder wordt.

knie-distractie operatie, waar kun je terecht voor een ?

De techniek bestaat al langere tijd. Tijdens mijn opleiding in het UMC Utrecht in 2005 heb ik deze techniek gezien en ook geholpen bij deze operaties. De operatie wordt veel toegepast bij enkel- en knieartrose en sinds een paar jaar ook bij artrose van de duimbasis. Deze operaties worden nog steeds als experiment uitgevoerd, omdat het nog steeds niet duidelijk is of de distractie bij iedereen met (knie)artrose werkt. De operatie werd vroeger ook uitgevoerd in de Sint Maartenskliniek in Woerden in samenwerking met de orthopeden van het UMC Utrecht. Tegenwoordig wordt de operatie alleen uitgevoerd in het UMC Utrecht, want in Woerden houdt de Sint Maartenskliniek alleen nog poli.

Het proces

Kniedistractie

Bij de start van de behandeling dient de patiënt van tevoren vragenlijsten in te vullen. Deze vragenlijsten volgen ook weer tijdens de behandeling en de maanden na de behandeling. Op deze manier kunnen de onderzoekers kijken of de toegepaste distractie-techniek kan leiden tot minder knieartrose. Daarnaast worden er ook nog andere onderzoeken gedaan; er wordt bijvoorbeeld bloed afgenomen op verschillende momenten tijdens de behandeling, waarbij je aan de hand van bepaalde stoffen in het bloed kunt zien of de artrose minder wordt. Daarnaast worden er röntgenfoto’s gemaakt om te kijken of de knieartrose minder wordt. Op de foto hieronder zie je 2 knieën: De knie met het rode vak; het rode vak laat zien hoe een knie met knieartrose eruitziet en waar het kraakbeen is weggesleten. In de andere knie zie je ruimte tussen de botten, waar nog wel kraakbeen aanwezig is.

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie wordt een ijzeren pin geboord aan de zijkant in het bovenbeen (net boven de knie) en in het onderbeen (net onder de knie). Deze pinnen worden met elkaar verbonden door een buis aan de zijkant van de knie. De buis kan steeds verder uit elkaar gedraaid worden en de patiënt dient dit elke dag ¼ mm te doen. Wanneer er voldoende ruimte is gecreëerd in de knie, dan mag de patiënt stoppen met draaien. Nu breekt een nieuwe fase aan; die van het herstel van het beschadigde kraakbeen in de knie. Er ontstaat nooit echt helemaal nieuw kraakbeen, maar een soort kraakbeen. Na een tijdje mogen de pinnen eruit en de buis eraf.

Kom je in aanmerking?

De knie-distractie vraagt veel van een patiënt, daarom zijn er een aantal criteria verbonden aan de behandeling waardoor niet iedereen in aanmerking komt. Zo moet de patiënt gedurende de behandeling zelf elke dag de pinnen schoonhouden, want deze pinnen steken door de huid naar buiten. Er is dus altijd een gevaar op een infectie van de huid, die ook dieper naar binnen kan gaan. Dit maakt dat de behandeling met knie-distractie heel zwaar kan zijn voor sommige patiënten. Daarnaast mag de graad van de knieartrose niet heel ernstig zijn en moet de patiënt om kunnen gaan met het lopen op krukken. En dit zijn nog maar een paar van de strenge voorwaarden van de behandeling.

Het doel van een knie-distractie operatie

Het doel van de knie-distractie is om minder pijn te hebben van de knieartrose, zodat een operatie voor een kunstknie niet nodig is. De operatie voor een kunstknie loopt heel vaak goed en veel patiënten zijn hartstikke tevreden. Heel soms loopt de operatie niet zoals je dat zou willen en de gevolgen kunnen dan heel vervelend zijn. Als je eenmaal een kunstknie hebt geplaatst en de patiënt niet tevreden is, dan is er helaas geen weg meer terug. Je kan de oude onderdelen van de knie niet meer terug plakken! Dat is de reden waarom we proberen een kunstknieoperatie zolang mogelijk uit te stellen.

Informeer bij de specialist

Als u wil weten of de knie-distractie iets is voor u, bespreek dit dan met uw huisarts of orthopedisch chirurg. Als er helemaal geen slijtage is, dan zal de huisarts dat meteen zeggen en dan is de knie-distractie niet nodig. Wanneer er wel slijtage is en de orthopedisch chirurg vindt een kunstknie operatie nog te vroeg, dan kan zij of hij u verwijzen naar het UMC Utrecht, maar dan gelden de strenge voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen.

Met vriendelijke groet en tot de volgende vraag!

 

9 gedachten over “De knie-distractie, Dr. Sewnath legt uit. (blog 3)

 • 6 augustus 2018 om 20:05
  Permalink

  Geachte dokters,

  Blijft je been in dit geval dan krom ( met die behandeling met pinnen dus en extractie) ?
  Wordt het iets langer en hoeveel?
  Door een heupoperatie (bol vervangen) is mn r. bovenbeen zo’n 1,5 cm korter geworden.
  Daardoor ga ik nu helemaal scheef groeien en heb ik veel moeite om recht te zitten.
  ‘s morgens sta ik nu al een half uur krom van de pijn en stijfheid in de rug.

  Mijn r. been (boven- en onderbeen en knie) staan verdraaid.
  In het Frans is er een duidelijker woord : “tordu”, zoals je n’ dweil draait.
  Dat is duidelijk te zien met het blote oog.
  Heb dus zowel 0-bovenbeen als 0-onderbeen met een X-knie.
  Daardoor geeft het de indruk erg krom te zijn, mijn onderbeen staat bijna naast de knie ( wat overdreven fopdat u goed zou begrijpen). De bovenkant van het fijne bot (dat
  evenwijdig loopt met scheenbeen) steekt helemaal naar buiten r van de naar binnen gedraaide knie .

  Een scan -gemaakt na de heupoeratie- toont een r. knie in zeer slechte staat.
  Ik ben hoogstwaarschijnlijk niet zo ver van een knieoperatie.
  Maar met gelijk welke behandeling (extractie) of open-wigoperatie of wachten op de knieoperatie, wil ik deze keuze maken,die mn been tevens zo recht mogelijk zet, en als het even kan weer iets langer om niet verder scheef te groeien in het bekken.
  Ben 73 en wil niet als een gedrocht oud worden (benen + naar voren gebogen bovenlijf)
  Hebt u daar enig begrip voor ?

  Een hint van uw kant voor de beste optie zou me ongelooflijk plezier doen.
  Indien ik daarvoor moet betalen is me dat helemaal waard.
  Ik dank u bij voorbaat voor uw visie en vriendelijke groet
  Mady

   
  Beantwoorden
 • 8 augustus 2018 om 14:50
  Permalink

  Beste Mady,

  Dankjewel voor het delen van jouw verhaal en de vraag aan Dr. Sewnath!
  Vervelend om te horen van uw klachten! Ik kan me helemaal voorstellen dat u alle opties goed aan het overwegen bent om verdere scheefgroei te voorkomen.
  Kniedistractie gaat het verschil in lengte van 1,5 cm voor je benen niet compenseren, daarvoor is het verschil te groot. Bent u hiervoor al eens bij een orthopedisch adviseur geweest? Zij kunnen dit lengteverschil corrigeren door je zool aan één kant dikker te maken, wat het verschil in opvangt.

  Daarnaast heb ik je vraag gestuurd naar Dr. Sewnath!

  Veel succes gewenst!

  Groetjes Yvet

   
  Beantwoorden
 • 27 november 2018 om 15:03
  Permalink

  Geachte artsen

  Ik lees dat de gradatie van de slijtage niet heel ernstig mag zijn.
  Bij mij is vastgesteld dat de slijtage gradage 3 is, wat wil zeggen bot op bot.
  Kan ik dan niet in aanmerking komen voor deze techniek ?
  M.v.g Esmeralda.

   
  Beantwoorden
  • 28 november 2018 om 14:32
   Permalink

   Hi Esmeralda,

   Dankjewel voor je reactie!
   Het klopt dat de gradatie niet te erg mag zijn.
   Of je in aanmerking komt voor deze techniek kan je het beste laten onderzoeken door je orthopeed of contact opnemen met de instantie die deze operatie uitvoert. Zij kunnen dit het beste inschatten en ter plekke onderzoeken.

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 9 februari 2019 om 02:33
  Permalink

  Goedemorgen,

  Ik ben erg benieuwd naar wat je gedurende de periode tussen de 2 operaties nog kan en mag?
  Hoe lang neemt, gemiddeld, het gehele proces? Dus tot dat je weer normaal een stuk normaal kunt wandelen. Kun je na een geslaagd proces weer pijnvrij hardlopen? Of is dat niet aan te raden ivm eventuele nieuwe slijtage.

  Bij voorbaat dank!

  Jeroen

   
  Beantwoorden
 • 12 februari 2019 om 13:25
  Permalink

  Beste Jeroen,

  Dankjewel voor je bericht!
  Ik ga er vanuit dat je met 2 operaties een volledige knieprothese bedoeld bij beide knieën.
  Om eerlijk te zijn liggen deze perioden sterk uiteen; dit is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid slijtage in je knie en de pijn die je hebt, maar ook hoe het herstel van de 1e operatie gaat.
  Voor een gemiddelde operatie moet je toch wel 6 tot 12 maanden rekenen, voordat je volledig hersteld bent. Hardlopen wordt in veel gevallen afgeraden, vanwege de hoge belasting voor je knie.

  Hopelijk kan je met dit antwoord vooruit! Veel succes gewenst!

  Groetjes Yvet

   
  Beantwoorden
 • 28 maart 2019 om 03:41
  Permalink

  L.S.

  Worden deze operaties ook verricht bij artrose in het gewricht van het hielbeen, omstaan door een val van de trap?

  Met vriendelijke groet,
  Marian

   
  Beantwoorden
  • 28 maart 2019 om 08:43
   Permalink

   Beste Marian,

   Voor deze operatie is een specifieke selectieprocedure; je kunt hiervoor het beste informatie opvragen bij de instanties die deze operatie uitvoeren.

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 19 april 2022 om 01:48
  Permalink

  Goedendag
  Als eerste is mijn vraag of kniedistractie nog wordt uitgevoerd.
  Mijn orthopeed adviseerd een totalknie of een standscorrectie. Hier werd ik, gezien mijn leeftijd(56) niet vrolijk van. Ik ging mij hierin verder verdiepen en kwam de kniedistractie tegen. Helaas zijn de laatste info van 2019. kun jij mij hierin verder helpen?
  groet Leonie

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *