Tips voor de Feestdagen!

De Kerstdagen zijn weer in aantocht, op de voet gevolgd door het nieuwe jaar! De feestdagen zijn gezellig en knus, maar ook intensief… Zeker wanneer je op meerdere plaatsen verwacht wordt, terwijl je last hebt van chronische pijn, zoals kniepijn. Niets voelt zo eenzaam als thuisblijven met de Kerst, vandaar enkele tips om toch te genieten tijdens deze dagen!

 

Ben selectief

Heb je veel pijn? Dan ben jij dit jaar niet de aangewezen persoon om te zorgen. Zeg daarom vooraf al vriendelijk ´nee´ tegen het organiseren, plannen, koken, opruimen en feestjes die voelen als een verplichting en je stiekem enorm veel energie kosten. En zeg vooral ´ja´ tegen de activiteiten die je plezier opleveren! Laat desnoods uitnodigingen open tot het laatste moment om te besluiten of je ergens wel of niet naartoe gaat. Dit geeft je de ruimte om toch thuis te blijven als het teveel is.

Verdeel de taken, vraag om hulp of beter…  laat het aan een ander over!

Je komt misschien niet onder iedere taak uit, maar bedenk hierbij: is deze taak echt nodig? Is het nodig dat je de taak zelf uitvoert of kan iemand anders het ook? Vraag daarom mensen om hulp bij de organisatie, boodschappen doen, cadeaus kopen, koken en opruimen. En als je er echt niet onderuit kunt, bedenk dan goed hoe je de taak het beste uit kunt voeren.

Bouw (extra) rustmomenten in!

Zorg dat je net iets meer rust pakt dan normaal. De Feestdagen zijn hartstikke leuk en gezellig, maar kosten ook veel energie met soms de bijkomende stress. Pak daarom vooral je rust voordat je de deur uitgaat, maar rust ook uit wanneer je ergens op bezoek bent (eis die lekker zittende bank op) en rust ook uit wanneer je weer thuis komt. Kortom, zorg voor nog meer balans tussen rust en activiteit!

Zorg voor begrip

Je moet soms je rustmomenten pakken en misschien zal je later aanhaken of eerder weggaan dan de meeste collega´s, vrienden en familie. Laat ze weten dat het niet met hen te maken heeft en vraag dus om begrip! Geef aan dat je graag erbij wil zijn, maar dat je ook voor jezelf moet zorgen! Scheelt ook weer een schuldgevoel…

Kleding

Met de Feestdagen wil je er natuurlijk extra leuk uitzien. Kies – zeker vanwege de winter – voor een prettige en dikke stof om je benen warm te houden, maar let er goed op dat de stof niet te stug is. Daardoor kan het comfort van je broek juist afnemen.

 

Hopelijk helpen deze tips je om met je geliefden te zijn zodra het kan, want dat is natuurlijk ontzettend fijn! Heb jij nog tips? Laat het dan vooral weten!

Geniet allemaal van de Feestdagen, vind de juist balans en blijf vooral je eigen grenzen bewaken!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *