Zwemmen ideaal bij knieartrose

Pijn, stijfheid en bewegingsbeperking, dat zijn klachten die je vast herkent wanneer je last hebt van knieartrose. Je spierkracht, coördinatie en uithoudingsvermogen nemen daardoor af. Regelmatig bewegen is juist dan zo belangrijk! De gedachte om te bewegen doet je tegelijkertijd  misschien wel huiveren: no way, nog meer pijn. Maar het heeft juist een positieve invloed op je gezondheid doordat je uithoudingsvermogen en spierkracht toenemen. En, heel fijn, het leidt af van de pijn. Er zijn allerlei manieren om lekker te bewegen, maar heb je wel eens gedacht aan zwemmen? Een activiteit die bij uitstek geschikt is voor mensen met knieartrose.

 

Meer stevigheid en stabiliteit

Beweging heeft een positief effect op artrose. Gewrichten slijten niet door beweging. Beweging stimuleert juist het kraakbeen om voedingsstoffen op te nemen. Je traint je spieren, pezen en banden rond je knie. Met meer stevigheid en stabiliteit als gevolg. Voor mensen met knieartrose is zwemmen ideaal, omdat het je gewrichten ontziet en dat voorkomt overbelasting. Je hebt simpelweg minder last van je gewrichten tijdens het bewegen, doordat er veel minder druk op je knieën staat. Daarnaast gebruik je bij het zwemmen bijna al je spieren, waardoor je ze traint. Natuurlijk moet je altijd wel alert blijven. Heb je pijn en stijfheid binnen 24 uur? Dan de volgende keer wat rustiger aan en wat korter misschien. Bij een ontstoken gewricht is het verstandig om even te stoppen totdat de ontsteking voorbij is.

 

Stel je vraag aan de digitale sportarts

Maar wanneer je goed naar je lichaam blijft luisteren, dan kun je prima met artrose en op een gezonde manier blijven bewegen. Wil je meer weten over bewegen en artrose? Kijk dan op www.sportzorg.nl. Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van Sportgeneeskunde Nederland, mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Op deze site krijg je onafhankelijke informatie over verantwoord sporten. Ook kun je online een vraag stellen aan een sportarts over bewegen met artrose.

 

Geraadpleegde bron: Aquakine

 

4 gedachten over “Zwemmen ideaal bij knieartrose

 • 8 februari 2018 om 20:14
  Permalink

  Wel voorzichtig met de schoolslag. Zelf ben ik een slechte zwemmer, beheers het crawlen niet echt, dus ik lekker baantjes trekken met de schoolslag. Dit brak mij na verloop van tijd op, het zwemmen gaf heel veel pijn. Misschien maakt het nog verschil waar je de pijnklachten hebt? Bij mij aan de binnenkant van de knie.

   
  Beantwoorden
 • Pingback: Welke sporten kan ik doen met mijn knieprothese? | KNIEARTROSE

 • 5 december 2018 om 15:41
  Permalink

  Wanneer na een nieuwe knie weer fit for free beginnen

   
  Beantwoorden
  • 5 december 2018 om 16:08
   Permalink

   Hi Marijke,

   Dankjewel voor je vraag!
   Dit kan je het beste afstemmen met je fysiotherapeut en hij kan je ook vertellen welke oefeningen je dan het beste kunt vermijden vanwege de slijtage van je knieprothese.
   In principe is het geen probleem om weer te fitnessen met je protheseknie. Kijk maar eens naar deze blog over sporten met een knieprothese; https://knieartroseonline.nl/2017/08/14/welke-sporten-kan-ik-doen-met-mijn-knieprothese/

   Veel succes en sportplezier!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *