Stijve knie? 3 Tips bij ochtendstijfheid

Als je wakker wordt heb je last van een stijve knie. En wanneer je een tijdje hebt stilgezeten moet je echt even op gang komen voor je klachten weer verdwijnen. Herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk last van ochtendstijfheid of startstijfheid. Maar waar komt deze stijfheid precies vandaan? En belangrijker nog: hoe ga je hiermee om?

De oorzaak van een stijve knie in de ochtend

Veel mensen met knieartrose hebben last van ochtendstijfheid. De oorzaak van deze vervelende klacht is vocht in het kniegewricht. Bij knieartrose heb je last van chronische ontstekingen in de knie, waardoor het gewricht stroever gaat bewegen. Het lichaam maakt daarom vocht aan om de knie soepeler te laten lopen. Lees hier meer over vocht in de knie.

Door te bewegen wordt het overtollige vocht weer afgevoerd uit je knie. Maar als je op bed ligt of een hele tijd stil zit, hoopt het vocht zich op in je gewricht. Dit geeft een stijf gevoel. Zodra je weer gaat bewegen wordt het vocht weer afgevoerd en verdwijnt de stijfheid uit je knie.

Tips om met ochtendstijfheid om te gaan

 

Tip 1: Zorg voor een goede en diepe nachtrust

Een goede en diepe nachtrust helpt bij het herstellen van je lichaam. Ga op tijd naar bed en zorg voor acht uur slaap. Heb je moeite met slapen? Bekijk dan eens onze tips bij aanhoudende vermoeidheid. Zorg bijvoorbeeld voor een prettige temperatuur op je slaapkamer, zodat de kou niet in je gewrichten trekt.

 Let er daarnaast op dat je ‘s nachts regelmatig van houding verandert. Door de hele nacht in dezelfde houding te liggen neemt de stijfheid van je knie toe. Word je ’s nachts wakker? Draai je dan eens lekker om, strek je benen, verplaats je armen en ga zo liggen dat je pijnlijke knie goed wordt ondersteund. Zo word je fitter wakker!

Tip 2: Neem de tijd om op te starten

Zo, na een goede nacht is het tijd om op te staan. Nou ja, bijna dan. Zet je wekker iets vroeger zodat je rustig kunt opstarten en je gewrichten kunt klaarmaken voor de dag. Start in bed met een paar simpele oefeningen. Trek je benen op en strek ze vervolgens weer. Ga rechtop in je bed zitten en buig je bovenlichaam. Dankzij een paar kleine oefeningen zijn je gewrichten alvast in beweging gebracht voordat je opstaat.

 Duik vervolgens de badkamer in voor een warme douche of bad. De warmte zorgt er namelijk voor dat je doorbloeding verbetert en je spieren ontspannen. Ook in de douche kun je natuurlijk nog rustig wat oefeningen doen. Zie het als een warming-up voor de dag!

Tip 3: Beweeg overdag voldoende

Bewegen is belangrijk voor mensen met knieartrose. Probeer je daarom elke dag minstens een half uur flink in te spannen. Hierbij is het belangrijk om goed naar je gevoel te luisteren en zelf te ontdekken welke sport bij je past. Lees hier meer over sporten die geschikt zijn bij knieartrose. 

Dagelijks een half uurtje intensief bewegen helpt om je spieren te versterken. Sterke spieren verlichten op hun beurt de druk op je knie. Ook hierdoor kan je ochtendstijfheid verminderen.

 

Door deze tips te gebruiken en door kleine aanpassingen door te voeren in je leefstijl, wordt het makkelijker om met je stijfheid en pijn om te gaan. Welke tip helpt jou het beste? Laat het ons weten!

 

4 gedachten over “Stijve knie? 3 Tips bij ochtendstijfheid

 • Pingback: heb ik eigenlijk knieartrose | KNIEARTROSE

 • Pingback: Heb ik knieartrose? De symptomen | KNIEARTROSE

 • 3 september 2021 om 04:25
  Permalink

  Zonder enig oorzaak, Hevige kniepijn in de ochtend om 4.00 uur

   
  Beantwoorden
 • 28 december 2021 om 11:24
  Permalink

  Bedankt voor de goede tips voor opstaan met een stijve knie. Mijn tante heeft een versleten knie en moet binnenkort geopereerd, waarna ze een traject van knie revalidatie zal doorlopen. Het is een goede tip om in de ochtend met een paar kleine oefeningen te beginnen. Ik zal het artikel doorsturen naar mijn tante, hopelijk heeft ze er wat aan voor en na de operatie.

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *