Nog steeds pijn! (blog 10)

Inmiddels is het ongeveer anderhalf jaar geleden dat ik twee TPK’s – totale knieprotheses –  heb gekregen: links in maart 2016 en rechts in juli 2016. Daarbij ben ik er altijd vanuit gegaan dat dit inclusief de knieschijven was. Maar doordat ik nog steeds pijn heb bij het opstaan, zitten en traplopen ben ik hieraan gaan twijfelen… Bij de fysio was hier niets over bekend en hij stuurde mij door naar de huisarts. Je huisarts krijgt namelijk altijd een verslag van je operatie. Als mijn knieschijven ook vervangen zouden zijn dan moest dat apart op dat verslag vermeld staan. Helaas bleek dit niet het geval te zijn!

Pijn in de knieschijf

Mijn knieën doen af en toe nog zo’n pijn. Het lijkt dan alsof ze in brand staan of dat ik er heel hard op gevallen ben. De pijn zit dan voornamelijk in de knieschijf en de voorkant van de knie. Zodoende ben ik bang dat ook de knieschijven versleten zijn. Soms krijg ik aan de linkerkant van mijn rechterknie zo’n pijnscheut dat het lijkt of er met een mes in wordt gestoken.

Al met al is het wel wat beter dan het was vóór de operaties. Toch had ik er veel meer van verwacht. Het valt me dus echt tegen!

Blijven bewegen

Ondanks alles blijf ik toch nog zo veel mogelijk de trap nemen in plaats van de lift. Dit ook om mijn conditie terug te krijgen, omdat die nog lang niet op het oude niveau is! Ik heb er bewust voor gekozen om twee knieën in één jaar te laten doen, zodat ik ruim een jaar de tijd had om te revalideren. Begin volgend jaar heb ik met ons zanggroepje een show met de nodige choreografie waar ik dolgraag aan mee wil blijven doen. Hier zijn we nu al heel hard voor aan het oefenen.

Ik durf niet

Momenteel weet ik niet meer wat ik moet doen. Ik heb een godsgruwelijke hekel aan artsen en ziekenhuizen… Moet ik nu terug naar de huisarts? Of juist naar de orthopeed? Van het ziekenhuis kreeg ik bericht dat ik op de jaarlijkse controle moet komen, terwijl mijn orthopeed destijds bij de nacontrole zei dat hij mij niet meer terug hoefde te zien. Daar was toen ontzettend blij mee. In het begin ging het ook allemaal prima, maar nu… Eigenlijk moet ik dus terug maar ik wil/durf niet!

Ik heb geen zin om weer opnieuw het hele proces door te maken. Ik ben géén held. De orthopeed zei destijds zelf dat een tweede operatie aan de knie af te raden was, omdat de kans op complicaties dan veel groter is. Ook als ik de verhalen lees wat er allemaal mis kan gaan moet ik hier misschien dan maar mee leren leven. Ik weet het dus even niet….

Hopelijk gaat het de volgende keer wat beter,

Groetjes Anne-Miek

 

21 gedachten over “Nog steeds pijn! (blog 10)

 • 23 oktober 2017 om 16:27
  Permalink

  Arme Anne-Miek 🙁
  De pijn die jij beschrijft komt zo ontzettend overeen met de pijn die ik heb aan mijn niet-geopereerde artroseknietjes….
  Ik snap dat je een hekel aan artsen heb, hoewel hier op de website een erg leuke aanwezig is :D, maar zo doorgaan kan toch ook niet?
  Liefs en knuffels
  Mo

   
  Beantwoorden
 • 23 oktober 2017 om 16:32
  Permalink

  Goedemiddag
  Heb een knieprothese aan mijn linkerknie
  Maar helaas ook niet goed na de ingreep
  Is van 2012
  En mijn pijn word na jaren erger
  Ben nu terug bij therapie
  Die vertelden mij dat ik geen spiermassa heb
  Dus weer op gaan bouwen
  Gr……

   
  Beantwoorden
  • 24 oktober 2017 om 08:03
   Permalink

   Wat vervelend Annelies!
   Heel veel succes met het opbouwen!
   Merk je al verschil nu je een tijdje aan het opbouwen bent?
   Groetjes Yvet 🍀

    
   Beantwoorden
 • 23 oktober 2017 om 17:03
  Permalink

  Ik krijg binnenkort een nieuwe knie ,ben best bang maar de pijn die ik heb vooral s,nachts is verschrikkelijk,ik slaap bijna niet en dat hou ik niet vol ,dus ik ga met goede moed het ziekenhuis in

   
  Beantwoorden
  • 24 oktober 2017 om 08:33
   Permalink

   Begrijpelijk dat je wat bang voor bent; het is toch wel spannend zo´n operatie! Maar fijn dat je goede moed hebt. Heel veel succes met de operatie! Groetjes Yvet 🍀

    
   Beantwoorden
 • 23 oktober 2017 om 17:03
  Permalink

  Beste Annemiek,
  Bij mij is 4 jaar geleden een totale knieprothese geplaatst. Daarbij is de knieschijf behouden, maar niet helemaal goed teruggeplaatst. Intussen is er ook veel slijtage aan. Na de operatie heb ik nooit goed door de knieën kunnen buigen, dus niet kunnen sporten etc. De orthopedisch chirurg nam het niet zo serieus, zei dat ik maar zooltjes moest nemen. Ik ben een kaar later voor een second opinion bij een andere arts geweest. Die vond dat ik mijn zegeningen maar moest tellen. Dit jaar in feite voor een third opinion naar weer een andere orthopeed (een revisie-arts) geweest en hij zag allerlei kleine redenen waarom ik niet goed kon bewegen. Onder andere de niet goed teruggeplaatste, inmiddels versleten knieschijf. Hij gaf me 70-80% kans op herstel als ik weer zou opereren. Dat is 5 weken geleden gebeurd. Er is een plastic dopje achter de knieschijf geplaatst en een nieuw tussenstuk in de prothese omdat er teveel speling in de knie zat. De operatie is zeer goed verlopen. Ik heb geen complicaties ondervonden. Het herstel is vergelijkbaar met de eerste van de TKP. Ik moet nu nog afwachten of sporten, door de knieën buigen etc. makkelijker gaat dan de afgelopen jaren. Alles bij elkaar is het me niet tegengevallen. Als ik jou was zou ik voor een oriënterend gesprek naar een andere orthopeed gaan.

   
  Beantwoorden
  • 24 oktober 2017 om 08:34
   Permalink

   Wat goed dat je hebt doorgezet Jolanda! Succes met je verdere herstel! Groetjes Yvet 🍀

    
   Beantwoorden
 • 23 oktober 2017 om 20:31
  Permalink

  als ik jou was zou ik toch even naar de orthopeed gaan (zeker niet mee blijven rondlopen)en vragen wat er aan hand is en wat je daar aan kunt doen, ik heb ook geen nieuwe knieschijf wel een nieuwe knie 6 dec. 2016, ik kan alles weer geen pijn. Wel beweeg ik iedere dag stuk wandelen en groot uur fietsen. Heel veel sterkte groetjes Trudy keukens

   
  Beantwoorden
 • Pingback: Eindelijk blij! (blog 14) | KNIEARTROSE

 • 25 september 2018 om 12:27
  Permalink

  Ik heb zes weken geleden een nieuwe knie gekregen. Tot nu toe valt het me heel hard tegen. Er was geen andere oplossing. Mijn andere knie moet ook maar ik hoop dat ik dat kan omzeilen want ik vind het de naarste operatie die ik ooit heb moeten ondergaan.

  Nog steeds voel ik pijn als ik een eindje loop en word ik ‘s nachts wakker omdat ik geen houding kan vinden waarin mijn been goed ligt. Het gaat om de rechter knie en de pijn bij het lopen is links voor.

  De dagen na de operatie had ik veel last van ‘ongemak’ in mijn rug en heupen en kon geen enkele houding vinden waarin ik me confortabel voelde.

  Een nachtmerrie!

   
  Beantwoorden
  • 25 september 2018 om 16:22
   Permalink

   Hi Felikes,

   Dankjewel voor het delen van jouw verhaal!
   Vervelend om te horen dat je zoveel ongemak hebt van de operatie!
   Maar om eerlijk te zijn: 6 weken is nog erg kort en is het echt niet gek dat je nog last hebt, want de ingreep is niet niets. Zoals je bij Anne-miek kunt lezen heeft het bij haar 2 jaar geduurd, voordat ze pas echt pijnvrij was. Geef het dan ook zeker een half jaar tot een jaar de tijd!

   Ik wens je veel sterkte en beterschap!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 25 september 2018 om 16:36
  Permalink

  Dank Yvet! Ik heb informatie, zoals jij me die nu geeft, hard nodig want soms reizen er twijfels.

   
  Beantwoorden
  • 26 september 2018 om 08:27
   Permalink

   Graag gedaan, Felikes!
   Heeft je fysiotherapeut of orthopedisch chirurg deze verwachtingen niet met je besproken?

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
   • 27 september 2018 om 17:08
    Permalink

    De ortopheed niet. Ik heb het er eergisteren wel nog over gehad met de fysiotherapeuten waar ik fysiotherapie doe en men zei daar dat het allemaal nog normaal was etc. en men me de volgende sessie ook specifieke looptraining zouden geven. Desondanks voel ik me toch vaak onzeker en met twijfels, vandaar ook dat ik al zoekende op een forum als dit terecht ben gekomen.

     
    Beantwoorden
    • 28 september 2018 om 08:32
     Permalink

     Begrijpelijk dat het twijfels bij je oproept! Je weet immers niet wat er op je af komt.
     Blijf deze vooral bespreken met je fysiotherapeut en eventueel dadelijk weer je orthopeed.
     Heb je voldoende informatie gevonden op deze website? En ontvangen van je fysiotherapeut of ben je nog specifiek naar antwoorden op zoek?

     Groetjes Yvet

      
     Beantwoorden
 • 30 september 2018 om 23:53
  Permalink

  Ik ben nu meer aan de fysiotherapeut gaan vragen en dat helpt. Ik ben ook voornemens deze week naar de dokter te gaan. Op de website vind en vond ik zeker wel nuttige dingen, vooral hier ook uit jouw antwoorden waarvoor heel veel dank!

   
  Beantwoorden
 • 16 oktober 2018 om 16:04
  Permalink

  Af en toe weet ik niet wat de orthopeed allemaal doet, want bij mijn moeder is haar nieuwe knie uit gelopen op een ramp! Mama heeft artrose en dus ook versleten knieen. Nu is er 1 knie naar binnen gezet zodat deze minder zou gaan slijten”??? Maar nu loopt ze wel met 1 x been en heeft nog steeds veel last. Als ik jullie verhaal van pijn en dergelijke lees weet ik niet of ze hier nu al zo ver in zijn dan dat ze zeggen. Uiteraard kunnen ingrepen verbeteren door oefening bij een fysio of het gebruik van hulpmiddelen maar fijn is het niet!

   
  Beantwoorden
  • 22 oktober 2018 om 09:18
   Permalink

   Beste Lindsay,

   Dankjewel voor het delen van de ervaring van je moeder!
   Op zich is het niet vreemd dat er een stand verandering gecreëerd is in de knie van je moeder, dit wordt wel vaker gedaan. De reden hiervoor is dat de knieslijtage op 1 plek zit en door de andere stand is de druk op het kraakbeen anders, waardoor ze er minder pijn van zou moeten hebben. Maar het klinkt alsof ze nog veel pijn heeft? Wellicht kan een kniebrace die knie extra ondersteuning geven?

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 20 januari 2019 om 22:35
  Permalink

  Nog even een feed-back. Nu na ongeveer 6 maanden voel ik bijna geen pijn meer. Behalve misschien een beetje als ik een paar km gelopen heb. Inmiddels is mijn voorheen minst slechtste been veranderd in het slechtste. De knie doet daar vaker pijn bij het lopen en soms word ik ook ‘s nachts wakker met pijn in juist die knie.

  Ik had me heilig voorgenomen nooit meer zo’n operatie te doen, maar denk er nu toch over.

   
  Beantwoorden
 • 21 januari 2019 om 08:29
  Permalink

  Hi Felikes,

  Dankjewel voor je bericht!
  En wat fijn om te horen dat het nu zo goed gaat met je geopereerde been!
  Ik kan me voorstellen dat je andere knie nu meer pijn doet, die heb je de afgelopen maanden waarschijnlijk ook wat extra belast.

  Veel succes met je overweging voor de 2e operatie!

  Groetjes Yvet

   
  Beantwoorden
 • 1 maart 2020 om 13:21
  Permalink

  Nou , ik heb oktober 2018 een tkp ondergaan in mijn linkerknie en moet zeggen dat het me zeer zwaar is tegen gevallen. Het buigen en strekken gaat nog super slecht ( fysio zegt dat ik mijn lengte van 2.03 mtr niet mee heb) fietsen op mijn electrische fiets gaat goed , maar mijn werk als timmerman is een ramp , mijn rechterknie doet ook al veel pijn , dus geen goed nieuws voor de toekomst

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *