Pijnlijke knie? Voorkomen is beter dan genezen!

Merendeel Nederlanders loopt te lang door met fysieke klachten bericht Nu.nl in één van zijn artikelen deze week. 56 procent van de Nederlanders zou minstens een aantal weken wachten vóórdat zij met fysieke klachten contact op nemen met de dokter of fysiotherapeut voor een afspraak. Vorige week schreven we al over de symptomen van knieartrose. Het is namelijk belangrijk om de klachten goed te herkennen en bij een vermoeden van knieartrose in actie te komen.

‘De pijnlijke knie gaat vanzelf over’

Denk jij ook weleens ‘hopelijk gaan de klachten en/of pijn vanzelf over’? Bij klachten aan je knie is het juist verstandig om op tijd een huisarts of fysiotherapeut raad te plegen. Te lang doorlopen met je knieklachten kan achteraf voor spijt zorgen. We kennen allemaal het spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’, wat hier ook van toepassing is!

Wanneer er bijvoorbeeld fysieke schade aan de knie is, kan het in sommige gevallen betekenen dat er behalve pijnbestrijding en compensatie weinig aan te doen is. Ook is de pijn erg vervelend voor jezelf, maar het langer doorlopen met knieklachten kan de klachten verergeren, maar ook de weg naar je herstel langer maken dan eigenlijk nodig is.

Wat is pijn?

Pijn is onzichtbaar, het is je eigen gevoel, het voelt niet fijn, of voelt misschien wel als schade. Dit zijn kenmerken van pijn die door de International Association for the Study of Pain (IASP) bepaald zijn. Het gevoel van pijn (her)kennen we allemaal, maar wat doet het? Het pijnsysteem geeft een signaal af aan je lichaam, die ervoor zorgt dat je onmiddellijk reageert en mogelijke schade voorkomen of beperkt wordt. Pijn is dus een alarmeringssysteem van ons lichaam dat in werking treedt als er ergens iets fout gaat. Het zorgt ervoor dat er stoffen vrij komen die de pijnzenuwen prikkelen, waarna via de zenuwbanen in het ruggenmerg een signaal naar de hersenen gestuurd wordt. Wanneer dat signaal bij je hersenen aankomt, ben je bewust van pijn.

Pijn in je knie bij knieartrose

De pijn in je gewrichten bij knieartrose komt niet van je slijtende kraakbeen. Dit elastische weefsel tussen de gewrichten bevat namelijk geen zenuwcellen die schade kunnen signaleren. Je botten en gewrichtsslijmvliezen daarentegen bevatten wel zenuwcellen. Deze sturen signalen door naar je hersenen, die we herkennen als pijn. Bijvoorbeeld bij bot-op-botcontact of bij de aanwezigheid van ontstekingsfactoren in de gewrichtsvloeistof. Eerder spraken we al eens over pijn, pijnbeleving en acceptatie en helpen deze tips je nog!

 

Kortom, trek dus op tijd bij je huisarts of fysiotherapeut aan de bel wanneer je pijn hebt aan je knieën! Twijfel jij ook om te gaan? Wij zijn erg benieuwd wat voor jou de drempel is? Laat het ons weten.

 

3 gedachten over “Pijnlijke knie? Voorkomen is beter dan genezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *