Meer aandacht voor het voorkomen van zorg

In Nederland bestaat ontzettend veel aandacht voor het beperken van zorgkosten. Maar zou het niet veel goedkoper en efficiënter zijn om juist te voorkómen dat mensen die zorg nodig hebben?

 

Adviesbureau KPMG geeft in zijn jaarlijks onderzoek aan dat de focus van de zorg in Nederland verschoven moet worden, schrijft zorgkanaal Skipr. Dat wil zeggen: minder aandacht voor het beperken van zorgkosten en juist meer aandacht voor het voorkomen van zorg. De zorg die écht nodig is, moet vervolgens beter georganiseerd worden. KPMG geeft aan dat het huidige systeem niet werkt vanwege tekorten op de arbeidsmarkt en door de toenemende zorgvraag door de vergrijzing. Hierdoor komt de beschikbaarheid van zorg tegen acceptabele kosten voor burgers onder druk te staan.

 

Klinkt logisch, maar hoe doe je dat? KPMG adviseert onder andere om veel meer gebruik te maken van data en technologie om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en het zorggebruik te verlagen. Zo wordt er nu te veel tijd en geld besteed aan het uitwisselen van informatie tussen zorgaanbieders.

 

Als andere verbetermogelijkheden noemt KPMG:

  • Meer en betere samenwerkingen tussen betrokken partijen, zoals gemeentes en zorgverzekeringen;
  • Stellen van de diagnose (diagnostiek) deels verplaatsen van het ziekenhuis naar de eerstelijnszorg (zoals de huisarts) of zelfs thuis;
  • Steeds meer lokale zorgcentra in plaats van algemene ziekenhuizen, waar minder complexe zorg kan worden verleend.

Lees hier het volledige artikel van Skipr

 

Voorkomen van knieartrose

Natuurlijk is het voorkomen van zorggebruik ook bij knieartrose een belangrijk onderwerp. Want zou het niet veel beter zijn om knieartrose te voorkómen in plaats van te behandelen? We schreven eerder een artikel over dit onderwerp. Lees ons artikel ‘Voorkomen is beter dan genezen

 

Vind jij het ook belangrijk dat er meer aandacht komt  voor het voorkomen van zorg? Deel je mening in de reacties!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *