Werk en knieartrose

We hebben het al vaker besproken: leven met knieartrose is niet altijd gemakkelijk! Pijn, andere lichamelijke klachten en vermoeidheid zijn bijkomende lasten. Maar ondertussen gaat het dagelijkse leven door: boodschappen doen, huishoudelijke taken, gezellig bijpraten met vrienden, werken enzovoorts.

Werken met knieartrose

Werken is vaak noodzakelijk voor een inkomen, maar daarnaast draagt het bij aan je sociale contacten en zorgt je baan misschien ook wel voor afleiding van je pijn. Toch kan je knieartrose ook zorgen voor problemen tijdens je werk. Hoe kun je daarmee omgaan?

Onbegrip

Een nadeel van knieartrose is dat er niets te zien is aan de buitenkant van je lichaam. Daarbij is de ene dag niet de andere. Hierdoor kan het zijn dat je bepaalde dingen op de ene dag wel kunt doen en op de volgende niet. Dit kan zorgen voor onbegrip bij je collega’s of leidinggevende.

Luister naar je lichaam

Het is in iedere situatie belangrijk dat je goed naar je eigen lichaam blijft luisteren. Je weet immers zelf wat het beste is voor jouw lichaam! Let bijvoorbeeld op de volgende punten:

 • Wissel zwaar werk af met lichtere werkzaamheden.
 • Geef je grenzen duidelijk aan en bewaak deze goed, zodat de werkdruk niet te hoog wordt.
 • Neem regelmatig een korte pauze en pas je werktempo aan.
 • Pas je werkrooster aan op basis van wat mogelijk is voor jou. Bij knieartrose duurt het ’s ochtends vaak wat langer om op te starten. Je zou daarom wat later kunnen beginnen, zodat je rustig op kunt staan.
 • Zorg voor een goede werkhouding! Weet je niet of je goed zit of staat? Bespreek dit eens met een fysiotherapeut of ergotherapeut.
 • Lukt iets niet of is het beter om een bepaalde taak niet uit te voeren? Vraag een collega om hulp!

Aangepast werk

Helaas is het soms helemaal niet meer mogelijk om je werk uit te voeren, ook niet met bovenstaande tips. Wat kun je dan doen? Wanneer je een onbepaald arbeidscontract (vast contract) hebt is je werkgever volgens de Wet Verbetering Poortwachter verplicht om je weer aan werk te helpen of te houden. Vaak wordt in dat geval de hulp ingeschakeld van een bedrijfsarts, die samen met je kijkt óf en hoe je kunt blijven werken. Dit kan betekenen dat je je huidige baan kunt blijven uitvoeren met aanpassingen of hulpmiddelen. Maar als dit niet meer mogelijk is kan het beter zijn om je te laten omscholen. Het is belangrijk om je tijdens deze gesprekken open en actief op te stellen. Houd daarnaast ook een eigen dossier bij waar je alle rapporten en notities in bewaart.

 

Wij zijn benieuwd: wat is jouw ervaring met werken met knieartrose en hoe ga jij er mee om?

 

3 gedachten over “Werk en knieartrose

 • 14 oktober 2018 om 16:54
  Permalink

  Tijdens mijn ww is er artrose vastgesteld in mijn knieen en vingers. Toch wil het UWV dat ik weer aan het werk ga. Maar op sommige dagen is de pijn niet te harden. Ik loop moeilijk, vocht in mijn knieen, pijn in mijn vingers … werken is op het ogenblik het laatste waar ik aan kan denken. Hoe pak ik deze situatie aan met het UWV? Heeft iemand tips of advies?

   
  Beantwoorden
  • 4 augustus 2021 om 00:04
   Permalink

   Hier zelfde artrose in knie en rug vaak nachte wakker van de pijn en nog willen ze je aan werk hebben en keuring gehad alles laten zien van medicijnen bewijzen van huisarts en nog zeggen ze dat je kunt werken

    
   Beantwoorden
 • 9 augustus 2022 om 18:11
  Permalink

  Ik heb een operatie gehad aan rechter knie hemi Na de operatie veel last gehad.werken als monteur gaat haast niet wel geprobeerd maar op de knieen liggen gaat niet en gaan staan is dan ook een ding .S,avonds erg moe maar thuis gaat het werk ook door.
  Naderhand een zenuw beklemming in voet tarsaal tunnel syndroom ook aan geholpen .Trap lopen doet pijn
  En soms kan ik de knie niet meer bewegen linker knie is ook versleten .Werken is een drama hoe het verder moet weet ik niet.

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *