Fietsen en knieartrose… (blog 12)

Hallo allemaal,

Ik zit met een persoonlijk dilemma. In november vorig jaar ben ik samen met mijn man naar een elektrische fiets wezen kijken. De winkel had namelijk een actie waar bij het kopen van twee fietsen er een flinke korting gegeven zou worden. We mochten het fietsen op een E-Bike uitproberen. Mijn man heeft dit dan ook gedaan en was erg enthousiast. Ik durfde niet, aangezien ik sinds het plaatsen van mijn knieprotheses niet meer heb durven fietsen. Ik ben te bang om te vallen!

Opnieuw leren fietsen

Na lang aandringen van mijn man en de verkoper ben ik uiteindelijk toch op zo’n ding gestapt. De verkoper hield mijn fiets bij de bagagedrager vast tijdens het fietsen en ik voelde me net een klein kind dat weer moest leren fietsen. Ik slingerde door de bochten, maar bracht het er gelukkig wel zonder kleerscheuren van af! Achteraf bleek dat die verkoper wel achter me aan liep, maar me niet meer vasthield. Hier schrok ik wel van, hoewel het aangaf dat ik het fietsen nog niet verleerd was. Enkel het afstappen vond ik vreselijk, want ik kon nog net met mijn tenen bij de grond. Bij een  plotselinge stop zou dit problemen kunnen geven. Ik heb daarom gevraagd of ze het zadel zo laag mogelijk zouden kunnen zetten, zodat ik (indien nodig) met mijn voeten goed bij de grond zou kunnen. Zo gezegd, zo gedaan! Helaas was dit toch niet de oplossing, want met iedere draai stootte ik mijn knieën. Ik zat te trillen op dat ding van de zenuwen, waarna er een kleiner model fiets voor mij gehaald werd. Wat gelukkig een beter resultaat tot gevolg had! Uiteindelijk heeft mijn man besloten zijn fiets te kopen en werd de mijne teruggezet met de afspraak dat ik thuis eerst eens zou oefenen op mijn eigen fiets en daarna op de nieuwe E-bike van mijn man.

Tot nu toe heb ik nog steeds niet geoefend, steeds weer met een andere smoes. Ik heb het nog niet gedurfd, MAAR IK WIL EIGENLIJK WEL! In december informeerde de fietswinkel of ze de fiets mochten leveren. Ik heb eerlijk toegegeven dat ik het nog steeds niet geprobeerd heb, maar dat ik er ook nog niet vanaf zie. Ze houden de fiets (met dezelfde actievoorwaarden van november) netjes voor me apart totdat ik beslist heb. In februari zullen ze weer contact opnemen met mij met de vraag of ik al besloten heb.

Ik moet het toch nog gewoon kunnen. Het is gewoon een kwestie van opstappen en fietsen verd….! Het begint al steeds vaker te kriebelen. Zal ik????? IK MOET GEWOON……….! Mijn beslissing horen jullie nog! Tot dan!

 

7 gedachten over “Fietsen en knieartrose… (blog 12)

 • 2 februari 2018 om 23:06
  Permalink

  Beste Anna-Miek, zelf heb ik ook een nieuwe knie en het duurde 10 maanden voor ik de trappers op de Home trainer meteen rond kon draaien.
  Had net ervoor een nieuwe elektrische fiets gekocht, maar wel een met een verlaagde instap, en dat helpt goed. Zorg altijd dat de voeten goed op de grond staan, dan voel je je ook sefer.
  Hoop dat je het toch gaat proberen want het voor je knie de beste oefening om hem soepel te houden. Alleen moet het niet vriezen, want dan durf ik ook niet. Succes.

   
  Beantwoorden
  • 8 augustus 2018 om 19:22
   Permalink

   inheb ook van 19 juni een nieuwe knie ik fiets al een week als ik op stap dan doet het even pijn en ik voel ook mijn knie met het fietsen maar het gaat steeds beter ik ga 2 keer per dag eerst een klein stuk je en nu ga ik steeds verder

    
   Beantwoorden
   • 9 augustus 2018 om 08:56
    Permalink

    Beste mevrouw Mol,

    Wat fijn om te horen dat het herstel van de knieoperatie zo goed gaat!
    Af en toe nog wat pijn is ook niet vreemd, want het is ook een flinke ingreep geweest.
    Neem vooral de tijd om goed te herstellen en alles op te bouwen!

    Veel succes met het verdere herstel!

    Groetjes Yvet

     
    Beantwoorden
 • 4 februari 2018 om 08:55
  Permalink

  Ik fiets op een gewone fiets,met knie protese en veel atrose in de andere,en atrose in de handen.

   
  Beantwoorden
 • Pingback: Missie geslaagd!! (blog 13) | KNIEARTROSE

 • 18 april 2018 om 11:35
  Permalink

  Beste Anna-Miek. Ik heb mijn operatie aan de knie een jaar kunnen uitstellen omdat ik ben gaan fietsen wel op een ebike ik voelde mij daar heel goed bij. 2500 km in 6 maanden dit jaar ging het echt niet meer en heb ik een nieuwe knie gekregen 8 weken terug om precies te zijn
  Het fietsen was zo belangrijk voor mij en daardoor zal ik al na 3 weken op de hometrainer en fietse ik naar 5 weken al weer op mijn eigen fiets Het is een hele goede therapie de spieren in je knie worden daar sterk van. Ik stap op de volgende manier op de ene been door de fiets heen. De trapper van de linkerkant iets hoger daar zet je je been op en dan fiets je zo weg. Afstappen doe ik zo remmen met je handen langzaam tot je bijna stil staat de linkerbeen naar beneden met de trapper en dan met linkerbeen op de grond Kun je eerst ook gaan oefenen op de home trainer. Ik hoop dat je er wat aan hebt

   
  Beantwoorden
  • 24 september 2019 om 18:09
   Permalink

   In oktober 2018 eerst knieoperatie (nieuw) heel goed verlopen geen pijn meer. Nu 2 september 2019 2e knieoperatie
   en heel anders pijn vrij.
   fietsen normaal na 3 weken en één keer per week fysio loopt buiten huis nog één kruk voor ondersteuning in huis zonder. Blije mens.

    
   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *