Je kleding na een knieprothese operatie

Wanneer je de keuze maakt voor een knieprothese operatie moet je een aantal zaken vooraf regelen of over nadenken. Een van die dingen is bijvoorbeeld wat voor kleding je aandoet en ook wat voor soort schoenen draag je dan?

 

Schoenen met een hakje

Vooraf heb ik me goed laten adviseren door een ervaringsdeskundige, in mijn geval mijn zus! Zij heeft ook twee knieprotheses en eveneens in hetzelfde jaar, maar dan twee jaar eerder dan ik. Zo adviseerde ze mij om schoenen te kopen met een klein hakje. Terwijl ik altijd platte schoenen droeg, dus dat was wel even wennen! Uiteindelijk heb ik bijna een jaar op schoenen met een hakje gelopen, maar inmiddels draag ik weer gewoon mijn vertrouwde platte schoenen, maar wissel dit nog regelmatig af.

Let op! Dit advies is op basis van ervaring. Advies over schoenkeuze na een knieprothese loopt uiteen. Bespreek dit daarom altijd met je specialist!

 

Zachte stof op je knie

Kleding, dat is weer een ander verhaal. Normaal gesproken draag ik eigenlijk altijd een lange broek en meestal van spijkerstof. Nou.. dit heb ik twee jaar lang kunnen vergeten. Het stof schuurde behoorlijk over de littekens op mijn knieën en ik heb heel lang last gehad van een branderig gevoel of het gevoel van schaafwonden op die plaatsen. Zachte stoffen is dan ook een aanrader na zo’n ingreep! Ik heb daarom vaak een legging met een tuniek gedragen.

Pas na twee jaar kon ik pas weer spijkerbroeken verdragen. Maar mijn knieën blijven altijd een zeer gevoelige plek. Wanneer ik mijn knieën ergens tegenaan stoot, geeft dit mij toch wel reden tot vloeken.

 

Blote benen

Afgelopen zomer toen het heerlijke heet was, was een lange broek dragen eigenlijk geen optie en koos ik vaak voor een shirt en legging tot net over de knie. Omdat het regelmatig toch wel erg heet was, heb ik vaak getwijfeld of ik toch een jurk aan zou doen. Maar dan komt mijn schaamtegevoel naar boven… die lelijke littekens over die knieën?

Uiteindelijk heb ik ze toch gedragen! Natuurlijk wel jurken met een lengte tot over de knie. De hitte won het van het schaamtegevoel over die lelijke littekens en het kon me niets meer schelen of ze gezien werden of niet. “Miss World” ben ik niet en zal het ook nooit worden. Maar het belangrijkste is dat de pijn weg is. Al heb ik af en toe nog wel het gevoel of er dikke kussens op mijn knieën zitten (lees de blog van Dr. Sewnath waardoor dit veroorzaakt wordt). Maar ik heb genoten, met blote benen, van een heerlijke zomer en dat pakken ze me niet meer af!

 

Tot de volgende keer maar weer!

Groetjes Anne-Miek.

Lees meer over de ervaringen van Anne-miek.

 

 

 

4 gedachten over “Je kleding na een knieprothese operatie

 • 3 oktober 2018 om 12:38
  Permalink

  Ik heb gelijk na mijn operatie mijn gewone broeken aangedaan zonder problemen en ook gelijk mijn korte broeken ( operatie was 19 april )
  Van het litteken zie je nog heel weinig , heb nooit problemen ondervonden dat mensen er na keken

   
  Beantwoorden
 • 3 oktober 2018 om 13:37
  Permalink

  Ik ben in België geopereerd mijn knielitteken zit aan de zijkant van mijn knie, direct na de operatie 5 x per dag op een zg. Slee geoefend en na 6 weken kon die weg, kon ik mijn knie 130 graden buigen, geen fysiotherape nodig gehad, kon weer dansen, schoenen nnet hakhes en steakke spojkerbroeken dragen.

   
  Beantwoorden
 • 4 oktober 2018 om 14:12
  Permalink

  IK ben Lenie een dame van 70 jaar nu, toen ik 60 was kreeg ik mijn eerste tkp, en in 2012 nr. 2 tkp en daarna nog een revisie gehad, dus een langere lidteken, ik draag alles, legging met tuniek, spijker broeken, en soms een jurkje.

  Schaam je niet voor de lidtekens, zeg ik altijd maar, en blijf gewoon jezelf

   
  Beantwoorden
 • 4 oktober 2018 om 20:08
  Permalink

  Ik was 46 jaar toen ik Mn knieprothese kreeg, ik ben nu 53 jaar. Ik heb 2 grote littekens op mijn knie eb een grote in de knieholte. Er vragen weleens mensen of ik een ladder in de panty heb😂😂

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *