Dr Sewnath legt uit: De kniebrace tegen pijn door knieartrose

Wanneer ik mensen met knieartrose een kniebrace adviseer in plaats van een knieprothese merk ik dat deze mensen niet direct enthousiast reageren. Dit terwijl de kniebrace goed werkt tegen de pijn van knieartrose, vandaar dat ik in deze column graag meer wil vertellen over de keuze voor een kniebrace.

 

Soorten kniebraces bij knieartrose

Er zijn verschillende soorten kniebraces net als de verschillende vormen van knieartrose.

 • Bij een knie met artrose aan de binnenzijde van de knie werkt een kniebrace die de knie naar binnen duwt goed.
 • Andersom bij knieartrose aan de buitenzijde van de knie werkt een kniebrace die de knie naar buiten duwt goed.
 • Heb je artrose achter de knieschijf is juist de kniebrace met een rondje aan de voorkant heel goed, want de knieschijf beweegt dan soepeler bij het buigen.
 • Wanneer de artrose in de hele knie zit (binnen, buiten en achter de knieschijf) dan is hiervoor ook weer een speciale kniebrace.

Zoals je al hoort zijn er meerdere mogelijkheden en werkt geen enkele kniebrace hetzelfde en moet je een kniebrace dus eerst proberen voordat je weet wat bij jou werkt.

 

Simpele kniebrace

Dan heb je de kniebrace die je bij de drogist haalt of bij de supermarkt. Deze brace is vaak van elastiek, niet zo duur en helpt ter ondersteuning. Voor twee tientjes heb je al snel zo’n soort kniebrace. Voor sommige mensen met knieartrose werkt dit goed. Maar bij ernstige knieartrose is deze dunne elastieken kniebrace niet voldoende en heb je een stevigere kniebrace nodig. Dan heb je de kniebrace nodig die speciaal wordt gemaakt door een orthopedisch instrumentenmaker.

 

Op maat gemaakte kniebrace

De kniebrace bij de orthopedisch instrumentenmaker is vaak van een dikke elastieken stof gemaakt en soms zitten er metalen staven in, zodat de kniebrace meer geeft. Een orthopedisch instrumentenmaker krijgt vaak een opdracht van de orthopeed om een kniebrace aan te meten. In deze opdracht geeft de orthopeed aan om wat voor soort knieartrose het gaat en welk soort kniebrace geadviseerd wordt. Bij knieartrose door O-benen krijgt u een kniebrace die van het been weer een recht been maakt. En de knie artrose door X-benen krijgt een brace die de andere kant op duwt en het been ook weer recht maakt. De orthopedisch instrumentenmaker meet welke maat het beste bij je van toepassing is en past daar de kniebrace op aan. Je krijgt de kans om rond te lopen met de kniebrace om te voelen of het goed zit, de brace niet te strak zit en of het niet afzakt. Je kunt ook altijd weer terug na een paar weken als de kniebrace niet lekker zit. De orthopedisch instrumentenmaker kijkt dat of hij de brace hier en daar kan aanpassen zodat deze beter zit.

 

Verwachting bij een kniebrace

Sommige mensen denken dat ze een heel groot apparaat aan het been krijgen wanneer ze de keuze maken voor een kniebrace, maar deze worden tegenwoordig van heel licht materiaal gemaakt en daardoor steeds dunner worden. Onder een losse broek valt de brace dan niet meer op. Helaas is het soms ook niet anders. Je wil graag die broek of die rok dragen, maar ook die mooie wandeling maken door de duinen of tijdens een citytrip. Zet dan je schaamte opzij en draag de kniebrace gewoon! Het gevoel dat je leuke dingen hebt gedaan blijft veel langer hangen dan de gedachte dat iemand naar je kniebrace heeft gekeken.

Tegenwoordig zijn er ook braces die niet meer om de knie zitten, maar die je in de schoen draagt en met een staaf langs het onderbeen loopt en vastzit met een band rond de kuit. Deze brace maakt het been recht door vanuit de enkel tegen het onderbeen te duwen. Deze brace is met name geschikt voor de O-benen en de X-benen en de mensen die er niet tegen kunnen wanneer iets op de knie drukt.

 

Vergoeding

De op maat gemaakte kniebrace is vaak prijzig en kost al snel meer dan honderd euro. Gelukkig zijn er ook verzekeringsmaatschappijen die de kniebrace vergoeden omdat het om knieartrose gaat en dit in het basispakket zit. Maar er zijn ook verzekeraars die de kniebrace jammer genoeg niet vergoeden, ook al wordt de kniebrace voorgeschreven door de orthopeed. Deze verzekeraar vindt dan dat de kniebrace niet werkt tegen artrose omdat er te weinig bewijs is uit wetenschappelijk onderzoek. Er zijn echter ook onderzoeken die aantonen dat mensen met artrose wel minder pijn hebben door de kniebrace. Momenteel lopen er nog steeds onderzoeken om te kijken of de kniebrace wel of niet werkt tegen knieartrose. De mensen die voorstander van een kniebrace zijn of tegenstander zijn van een kniebrace kunnen dus nog niet zeggen dat zij gelijk hebben. We moeten wachten op de uitkomst van de onderzoeken.

Wanneer de kniebrace wordt vergoed door de verzekeraar, houd er dan rekening mee dat de prijs van de kniebrace eerst wordt afgetrokken van je eigen risico. Hierdoor lijkt het alsof de brace niet wordt vergoed. Niet schrikken dus, maar wel goed de factuur en de vergoeding door de verzekeraar nakijken.

 

Probeer en vind wat bij jou past!

Zoals u hebt kunnen lezen is er veel te zeggen over de kniebrace. Het belangrijkste vind ik: probeer de kniebrace en test de kniebrace. Bespreek met uw orthopeed welke brace bij u past en ga samen met de orthopedisch instrumentenmaker de brace passen en een tijdje proberen. Dan pas weet u of de kniebrace bij u helpt tegen de pijn door knieartrose.

 

 

4 gedachten over “Dr Sewnath legt uit: De kniebrace tegen pijn door knieartrose

 • 10 oktober 2018 om 17:01
  Permalink

  ik wil ook graag kniebrac by welk arts kan ik gaan

   
  Beantwoorden
 • 10 oktober 2018 om 19:49
  Permalink

  Is er ook een brace voor een Total knee zodat je toch weer zou mogen/kunnen joggen. Een jaar geleden een nieuwe knie gekregen maar mis het joggen ontzettend.

   
  Beantwoorden
  • 11 oktober 2018 om 08:49
   Permalink

   Hi Frans,

   Er zijn kniebraces die je extra ondersteuning geven bij het sporten.
   Mijn advies is om dit goed te bespreken met je orthopeed of orthopedisch adviseur. Joggen geeft namelijk een extra piekbelasting op je knie en het kan zijn dat je knieprothese hier sneller van gaat slijten. Mocht het mogelijk zijn, kunnen zij je ook het beste advies geven voor de soort kniebrace.

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *