Onderzoek naar de tevredenheid van kniebraces

Tevredenheid van kniebraces

In 2018 is Livit Orthopedie gestart met een onderzoek naar de tevredenheid van kniebraces. Aan 500 klanten werden na het afleveren van hun kniebrace vragen gesteld over zaken als het draagcomfort, gebruiksgemak, cosmetiek en de samenwerking met medisch specialistische zorg in het aanmeettraject van de kniebrace. Hierbij werd telkens teruggegrepen naar de doelstellingen van hun voorziening. Ook werden aan 368 klanten vragen gesteld over de effectiviteit gemeten in gewonnen algemeen dagelijkse levensverrichtingen (ADL) van de kniebrace. De respons op deze vragen was bijna 38 procent.

Resultaten van de studie

Het functioneren is bij gebruikers met 73 procent verbeterd, waarvan 39 procent zelfs aangaf dat het ‘veel’ tot ‘erg veel’ is verbeterd. Ook de pijnklachten zijn sterk gereduceerd; 64 procent geeft aan dat pijnklachten zijn verbeterd sinds het gebruik van de kniebrace. In dit onderzoek is als uitkomstindicator de ADL factor gedefinieerd, zodat de mobiliteit met en zonder gebruik van een kniebrace kan worden vergeleken. De ADL Factor is met 30 procent gestegen door het gebruik van de kniebrace, van een 5,2 naar een 6,8.

Behandeling van knieartrose

Er bestaat voor artrose geen behandeling die tot volledige genezing leidt. Bestrijding van de symptomen gebeurt door interventies gericht op ‘zelfmanagement’, Het verstrekken van adviezen over het vermijden van overmatige gewrichtsbelasting, het geven van pijnstillers, het geven van injecties met corticosteroïden in het gewricht en fysio- of oefentherapie. Een kniebrace kan een zeer geschikte voorziening zijn om gewrichten te ondersteunen, wat voor pijnverlichting en meer bewegingsvrijheid kan zorgen. Met het dragen van een kniebrace wordt de bewegingsuitslag beperkt, waardoor het gewricht niet in zijn uiterste stand komt en lager wordt belast.

Het volledige onderzoek kan hier gelezen worden.

Lees meer over de behandeling van knieartrose met een kniebrace.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *