De keuze voor een orthopedisch chirurg

Verwijst de huisarts je door naar de orthopedisch chirurg? Goed om te weten waar je op moet letten bij de keuze voor een orthopeed.

De orthopedisch chirurg moet aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Iedere orthopedisch chirurg moet BIG-geregistreerd (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) zijn.
  • Iedere orthopedisch chirurg moet geregistreerd zijn bij de Medische Specialisten Registratie Commissie van de Orde van Medisch Specialisten. Hierbij vindt elke vijf jaar herregistratie plaats.

Criteria voor de herregistratie zijn onder andere:

  • Het aantal patiëntcontacturen en het onderhouden van kennis via congressen, symposia en scholing.
  • Vanuit de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) worden visitaties uitgevoerd bij de vakgroepen en maatschappen in de ziekenhuizen. Tijdens deze toetsmomenten wordt onder andere de kwaliteit van handelen, de registratie van eventuele complicaties, de organisatiestructuur en de relatie met andere medisch specialisten en huisartsen gecontroleerd.

Je eigen gevoel bij een arts

Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij je behandelend arts, het gevoel dat je in goede handen bent. Durf naar je eigen gevoel te luisteren. Maak het ook bespreekbaar als je twijfelt over de klik met de arts of het vertrouwen in de voorgestelde behandeling.

operatie en orthopeden

ZorgkaartNederland

Op de website ZorgkaartNederland vind je een lijst met alle orthopeden en de waardering die andere patiënten gaven. Deze website is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland. De federatie vertegenwoordigt ruim 160 patiënten- en consumentenorganisaties en helpt bij de keuze van een zorgaanbieder.

 

 

 

Een gedachte over “De keuze voor een orthopedisch chirurg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *