Keukenhulpjes (blog 10)

Wie last van knieartrose heeft zal net als ik tijdens het koken last hebben van het staan. Bij het schoonmaken van de groentes en het snijden van vlees bijvoorbeeld. Het heen en weer lopen om te roeren als het potje eenmaal op het vuur staat, kost mij ook altijd veel energie. Ik heb wel gedacht aan een barkruk of zo om lekker te kunnen zitten, maar mijn keukentje is nou eenmaal niet zo heel groot. En bovendien moet ik dan steeds die kruk verplaatsen van kookplaat naar aanrecht. Daar komt nog bij dat mijn harige huisgenootjes zeer nieuwsgierig zijn en gezegend met een goed werkend neusje, ik mijn keuken niet kan afsluiten en dat gedoe met gas eigenlijk wel eng vind.

Hoewel ik echt gek ben op vleesstoofpotjes, vooral Indisch, is het mij nog nooit gelukt om rundvlees lekker en gaar te bereiden. Het waren altijd van die taaie lappen, ongeacht welk vlees ik ook gebruikte, hoe ik het ook klaarmaakte, het lukt me nooit. Ook ben ik gek op zelfgemaakte soep, iets wat dus lang op het gas moet staan om lekkere bouillon te laten trekken.

Eindeloos variëren met de multicooker

Ik ben gezegend met een grote groep vriendinnen, die ook graag en vaak experimenteren in de keuken en ook nieuwe apparatuur uitproberen. Zo kwam ik in aanraking met een multicooker: een pan die alles kan. Je kan er echt van alles in doen: bakken, frituren, koken, slowcooken en het heeft een ovenfunctie. Het grote voordeel is, dat je niet steeds naar de keuken hoeft te lopen en niet hoeft te roeren. Alle ingrediënten gaan er in een keer in. Je kan zelf kiezen of je het eerst aan wil bakken, wat ik persoonlijk wat lekkerder vindt, of gewoon hop, alles rauw en dan slowly gaar laten worden.

Ik heb echt nog nooit zulk lekker en vooral gaar vlees gehad als met deze cooker. De combinaties die je kan maken zijn legio en op Facebook zijn er veel groepen waarin recepten onderling uitgewisseld worden. Er zijn twee soorten pannen: de slowcooker, vaak zonder aanbakfunctie en overige mogelijkheden en de multicooker, die dus wel van alles kan.

Gemak met de actifry

Naast de multicooker heb ik nog een hulpje: de actifry. Ook hiervan zijn diverse soorten en merken op de markt en geloof me, je kan ze voor veel en veel meer gebruiken dan alleen voor frituren zonder olie. Wil ik een broodje bakken? Hop in de actifry en zes minuten later is het klaar. Dus niet eerst voorverwarmen, terug naar de kamer, op temperatuur, terug naar de keuken, broodjes erin, terug naar de kamer, broodjes klaar, terug naar de keuken. Iemand zal denken: wat maakt het allemaal uit? Maar als je heel veel pijn hebt met lopen, is een retourtje keuken meer of minder, echt heel wat. Net zoals bij de multicooker en slowcooker, zijn er ook Facebook groepen voor de actifry en airfryer.

Uiteraard help ik je graag op weg als je iets niet kan vinden. Vraag het me en je krijgt altijd antwoord.

Blogs van Mo:
Hier vind je alle blogs van Mo

 

2 gedachten over “Keukenhulpjes (blog 10)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *