Chronische ziekten behandelen met voeding

Voedingsmaatregelen kunnen een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten en kunnen in belangrijke mate bijdragen aan gezondheidswinst. Dit niet alleen, want gezonde voeding zou niet alleen een positief effect hebben op chronische ziekte, maar ook op de algehele gezondheid. Voeding biedt daarmee een uniek voordeel boven behandeling met behulp van medicijnen. Dit is de conclusie van een onderzoek over de rol van voeding in de behandeling van chronische ziekte (zoals artrose) door onderzoekers van Wageningen University & Research en de Universiteit van Groningen (in opdracht van ZonMw).

 

Voedingsadviezen in behandelrichtlijnen

Voedingsadviezen in de huidige behandelrichtlijnen worden nu nauwelijks ingezet ter behandeling van een chronische ziekte, maar vooral voor preventie van ziekte of om complicatie van de ziekte en gerelateerde klachten te voorkomen. De richtlijnen Goede Voeding bieden een goed vertrekpunt voor voedingsadvies en kunnen waar nodig worden gecombineerd met ziektespecifieke aanpassingen. De wetenschappelijke onderbouwing van de meeste voedingsadviezen in behandelrichtlijnen is gebaseerd op kortetermijnstudies. Het gebrek aan harde feiten over het effect van voeding bij de behandeling van ziekte belemmert optimale benutting van voeding als behandeloptie.

Voedingsadviezen in reguliere zorg

Voeding kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziektes. Voorwaarde hiervoor is dat voeding onderdeel is van algemene en duurzame leefstijlinterventies. De onderzoekers concluderen dat voeding een prominentere plaats in de behandeling van chronische ziekten verdient. Om dit te bereiken is meer aandacht nodig voor het belang van voeding in de opleiding van zorgprofessionals zoals artsen, verpleegkundigen en praktijkondersteuners. De rol en expertise van diëtist moet hierin ook worden meegenomen.

Bron: ZonMw. Dit instituut financiert gezondheidsonderzoek en stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis – om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers: het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

 

2 gedachten over “Chronische ziekten behandelen met voeding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *