Tijd voor de zomer! (blog 8)

Hebben jullie al een klein beetje kunnen genieten van het mooie voorjaar? Lekker zon en af en toe een buitje regen, wat mij betreft mag dit heerlijke voorjaarsweer blijven tot oktober! Maar helaas hebben wij het niet voor het zeggen!

Vrijetijdsbesteding met knieartrose

Zo had ik vandaag een paar cursisten op les, er werd flink gepraat over leuke dingen om te doen deze zomer: op vakantie gaan, fietsen, wandelen, cultuur snuiven, enzovoorts. Heerlijk om er even tussen uit te gaan en dingen te bekijken! Voor een ander is dat heel normaal, maar voor ons mensen met knieartrose toch wel iets heel anders.

Klusjes in en rondom het huis

Ik vond het altijd heerlijk om met dit weer in de tuin te werken na mijn werk of in het weekend, maar helaas door de artrose gaat dit bijna niet meer. Als ik in de tuin bezig ben is het meestal met een stoel of kruk in de buurt. Want lang stil staan is voor mij geen optie. Gelukkig wordt mijn man steeds handiger in het tuinieren en doet hij het meeste werk. Zo is het nu met veel dingen in en rondom het huis. Jaren geleden schilderde ik het hele huis nog van binnen en van buiten. Ook dit kan ik niet meer, maar… we kunnen nog wel meedenken! De tijden veranderen en je geniet van de kleine dingen om je heen. Waar je het vroeger heel normaal vond, wordt het nu toch wel een hele opgave. De wc poetsen of een vloer dweilen doe je niet meer eventjes, want je hebt méér tijd nodig en vaak ook hulpmiddelen.

Stedentrip

Iemand vertelde dat ze eventjes een vliegtuig ging boeken en daarna een appartement. Lijkt me ook kei leuk, maar dan komen bij mij al meteen de vragen naar boven:

 • Hoever en hoeveel moet ik lopen naar het vliegveld toe?
 • Kan ik mijn loopfiets wel mee nemen?
 • Hoe ziet het landschap eruit; veel heuvels of bergen?
 • Is dit wel te doen voor mij?
 • Is het een geschikt land /plaats om stukjes te lopen?
 • Heeft het hotel een lift?
 • Hoe is de kamer? Heeft het een bad of douche..?

Je kunt via internet leuke en goedkope reizen boeken, maar voor ons is dit toch iets moeilijker door alle vragen. Je plezier vergaat als je denkt waar je allemaal aan moet denken! Zou ik met een georganiseerde reis mee kunnen? De trein is geen optie, want op het treinstation moet je van de ene verdieping naar de andere en vaak veel trappen lopen. Een stedentripje zo in een weekend, lijkt me kei leuk, maar dat is vaak veel lopen. Eigenlijk zou je een reis moeten kunnen boeken met aanpassingen, waarbij je niet ver hoeft te lopen en een vervoersmiddel ter beschikking hebt. Helaas zijn deze reizen vaak veel te duur, georganiseerd voor ouderen en moet je ver van tevoren boeken en dan loop je nog het risico dat de reis op het allerlaatste moment niet door gaat. Voor een reisje met een boot voel ik me ook nog niet geroepen, daar is denk ik de leeftijdgrens erg hoog.

Conclusie

Wat mij betreft blijven we in Nederland of omringende landen met of zonder onze eigen caravan. Dan kunnen de fietsen mee voor dagtochtjes of als de sanitaire voorziening te ver weg is. Vroeger zette ik de voortent mee op, richtte ik de voortent in en zette alles op de vaste plekken. De voortent opbouwen gaat nu nog net als er iets om te zitten in de buurt staat. Vorig jaar besloten we daarom de caravan te verkopen en we allebei het gesjouw beu waren. Voor dit jaar hebben we nu een chaletje gehuurd, ben super benieuwd of ons dit bevalt! De caravan hebben we trouwens voor de zekerheid toch maar niet verkocht: we boeken niet zo ver van te voren, dus is het wel prettig om een caravan achter de hand te hebben, want op een camping is er altijd wel plaats.

Loopfiets

Sinds een jaar of twee heb ik een loopfiets, eigenlijk gewoon een fiets zonder trappers. Je kunt je goed voortbewegen, maar voor lange afstanden is het niet ideaal. Voor musea en bezoeken van groothandels of beurzen is het gewoon geweldig! Ik kan alleen op pad, want ik red me zeker met mijn loopfiets! Ik heb een auto voor 2 personen (een soort busje) en achterin ligt standaard mijn loopfiets.  Ik belast zo niet mijn knieën en kan zo veel meer. Wel moet je hiervoor even over een drempel heen stappen. Mensen kijken je na en moeten wennen aan dit nieuwe vervoersmiddel. Onlangs ging ik bij een vriendin op ziekenbezoek in het ziekenhuis. Ik vroeg de balie waar ik ergens moest zijn en kreeg te horen dat ik met mijn fiets niet binnen mocht komen. Ik legde netjes uit dat ik anders in een rolstoel moest omdat het te ver lopen was en dat ik anders hulp nodig had om geduwd te worden. De dame gaf geen pardon en zei dat ik maar een rolstoel moest pakken de volgende keer. Helemaal geen begrip voor de situatie en dat vind ik dan zo mensonvriendelijk! Helaas moet je vaak jezelf verdedigen en het uitleggen. Gelukkig krijg ik ook superleuke reacties: ¨Wat goed dat je dit doet!¨ en vragen waar ik de loopfiets gekocht heb.

Dus lieve lezers.. Wil je op vakantie of eventjes eruit. Blijf creatief denken en dan kom je er wel! Geloof mij, als je iets echt wil is er altijd wel een mogelijkheid! Soms met een omweg maar je komt er wel!

Oja, nog een dingetje: Ongeveer een jaar geleden was er in Venlo de floriade, een grote tuinbeurs. Wij mochten met onze bigband daar spelen en zoals gewoonlijk kwamen bij mij weer allerlei vragen omhoog. Ik ging daarom op de site kijken en wat vond ik daar? Je kon een scootmobiel bespreken voor een dag! Dit was echt super gaaf! Ik was hierdoor niemand tot last en heb alles mee kunnen doen. Dit was echt een goede service van de organisatie! De scootmobiel was wel begrensd, zodat je niet over het terrein kon scheuren. Maar echt super, er was aan alles gedacht! Dit moesten toch meer parken en musea doen, want zo kan je alleen gaan en ben je niemand tot last.

Heeft u nog goede tips voor mij of andere lezers? Ik hoor het graag, want samen kunnen we elkaar helpen!

Geniet van de zomer en tot schrijfs!

 

2 gedachten over “Tijd voor de zomer! (blog 8)

 • 24 mei 2018 om 11:46
  Permalink

  Heb sinds 5 wkn een nieuwe knie , zag er enorm tegenop door de vele negatieve reactie’s , maar ben zo blij het toch gedaan te hebben , kan nu zonder pijn naar de stad lopen 450 mtr , ik heb mijn leven weer terug gekregen ( heerlijk ) revalidatie gaat erg goed en verwacht zeker eerder dan 6 mnd weer helemaal op de been te zijn , voel ook niet dat ik een prothese heb , het lijkt op mijn eigen knie , is een 3 d print van gemaakt … Heb wel gemerkt dat er veel negatieve verhalen staan , terwijl dit echt niet nodig is , ben 63 jaar en kan eindelijk genieten ( heb de operatie via een ruggeprik gedaan en is erg goed bevallen !

   
  Beantwoorden
 • Pingback: Een dagje uit | KNIEARTROSE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *