Een uniek plan van aanpak
Wanneer een patiënt bij mij komt, krijg ik vaak vragen over artrose of slijtage, zoals veel mensen dit noemen. Om goed te begrijpen hoe je met artrose om moet gaan en waarom iedere patiënt uniek is, is het belangrijk te begrijpen wat het is en wat je kunt verwachten bij artrose. Hier zal ik een antwoord op proberen te geven via deze blog.
Wat is artrose?
Artrose is er in veel verschillende maten en soorten. Wat artrose zo bijzonder en ook zo onvoorspelbaar maakt, is dat de mate van artrose (zoals die te zien is op een röntgenfoto) niet altijd overeenkomt met de intensiteit van de klachten. Met andere woorden: de ene persoon heeft veel (zichtbare) artrose en weinig klachten en de andere persoon heeft weinig artrose maar juist veel klachten.
Artrose in relatie tot je leeftijd
Het verhaal wordt nog iets lastiger, want er is een duidelijke relatie tussen leeftijd en de aanwezigheid van artrose (met of zonder klachten). Artrose is een natuurlijk proces, vergelijkbaar met het krijgen van grijze haren of rimpels. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op artrose is. Maar een kanttekening hierbij… van alle ouderen met artrose die aantoonbaar is op een röntgenfoto heeft nog geen 50 procent ook daadwerkelijk last van pijnklachten. Om het vervolgens nog iets ingewikkelder te maken: van alle ouderen met chronische knieklachten heeft slechts de helft ook zichtbare afwijkingen op een röntgenfoto.
Pijnklachten patiënt centraal
Blijkbaar spelen er dus niet zichtbare processen een grote rol in het wel of niet hebben van pijnklachten. Mijn advies zou dan ook zijn om niet het röntgenbeeld, maar juist de klachten van een patiënt bepalend te laten zijn voor het te voeren beleid. Dus niet de foto is bepalend voor de specialist wat er met je knie moet gebeuren, maar behandeling op basis van hoe je lijf reageert op de ingestelde therapie.
Daarom is ook zinvol om bij aanhoudende pijnklachten eerst meerdere behandelmogelijkheden te overwegen en uit te proberen (denk hierbij aan fysiotherapie, een kniebrace, medicatie, etc.), voordat u voor een gewrichtsvervangende operatie kiest. Een moderne naam voor deze aanpak, waarbij je eerst de minst ingrijpende behandelstrategie kiest en als dat niet werkt pas een volgende keuze maakt, is ‘stepped-care’.
Slijtage of artrose?
Zoals eerder genoemd wordt voor artrose ook wel de term slijtage gebruikt. Na wat ik net heb uitgelegd, snapt u dat dit geen gelukkige term is. Het zou bovendien de indruk kunnen wekken dat hoe meer je doet, hoe sneller het proces gaat (in het Engels noemen we dat ‘wear and tear’). Niets is voor knieartrose minder waar! Ook te weinig bewegen (misschien wel juist het té weinig bewegen) versnelt het proces van knieartrose en verhoogt de kans op pijnklachten.
Uniek plan van aanpak
Maar ook verkeerd belasten kan hierin een rol spelen. Het is dus zinvol om met uw fysiotherapeut op zoek te gaan naar een juist balans tussen belasten (bewegen) en ontlasten (rust). Hiervoor geldt de benadering ‘one-size-fits-all’ zeker niet en wat bij je buurvrouw gewerkt heeft, wil niet zeggen dat dit ook de oplossing voor jou is. Dus iedereen is uniek en heeft zijn eigen plan van aanpak nodig!
Kortom: We worden allemaal grijs, een röntgenfoto zegt niet alles, overweeg altijd eerst de alternatieven en iedereen heeft recht op een eigen plan van aanpak!
Waar kan je dan voor juiste advies terecht.
Hi Justina,
Dankjewel voor je reactie!
In principe bij iedere specialist op gebied van knieartrose. Vindt een specialist die specifiek kijkt naar jouw klachten en samen op zoek gaat naar een oplossing. De werkwijze die Paul omschrijft zal in de komende jaren steeds meer de richtlijn worden voor de behandeling van knieartrose, dus als het goed is gaan er steeds meer specialisten in mee.
Veel succes gewenst!
Groetjes Yvet
Kunt u mij vertellen welke oefeningen het beste zijn bij eenzijdige knie artrose?
Beste Cecile,
Het is lastig om op afstand een inschatting te kunnen maken, die specifiek bij jou kunnen helpen, omdat het ook afhankelijk is waar de artrose in je knie zit.
Daarnaast kun je een kijkje nemen in deze blog, daar staan een aantal algemene oefeningen om de spieren rondom je knie te versterken. https://knieartroseonline.nl/2018/07/19/oefeningen-die-helpen-bij-knieartrose/.
Veel succes gewenst!
Groetjes Yvet