Een goed bed voor een goede nachtrust

Er zijn een aantal hulpmiddelen en handigheidjes die een goede (nacht)rust kunnen stimuleren. Lees je even mee?

Het belang van een goed bed

  • Een goed bed ondersteunt al je gewrichten. Als je slecht slaapt of moe en met pijn wakker wordt, dan is je bed misschien niet geschikt.
  • Of een bed geschikt is voor je hangt af van bedbodem en matras. Als je overweegt een nieuw matras of een nieuwe bedbodem te kopen, laat je dan vooraf goed en uitgebreid informeren. Vraag een ergotherapeut of een beddenspeciaalzaak om advies. In de medische zorg zijn bijvoorbeeld matrassen ontwikkeld ter voorkoming van doorligklachten. Deze producten zijn speciaal gemaakt om druk te verminderen en daardoor ook geschikt voor mensen met artrose. Zo zijn er Visco-elastische producten (traagschuim) die minder druk afgeven doordat het materiaal langzaam terugkomt naar de oorspronkelijke vorm. Daardoor duwt het matras minder in je rug, ligt je niet op, maar in het matras en worden je gewrichten beter ondersteund. Bekijk ook de handige matrassenvergelijker van de Consumentenbond.
  • Er bestaat geen ideaal matras die voor iedereen met artrose voldoet. Het is afhankelijk van je persoonlijke situatie en de pijnklachten die je ervaart. Er zijn wel een aantal punten die belangrijk zijn bij de aanschaf van een nieuw matras: 1) kies een matras dat druk vermindert; dit houdt niet in dat het matras per definitie zachter is, 2) kies een matras waar je ‘in’ ligt, 3) kies een matras met goede ventilerende eigenschappen en 4) kies een matras dat je ondersteunt maar niet forceert.
  • Ook zijn er hulpmiddelen en handigheidjes om gemakkelijk te gaan zitten of op te staan, zoals elektrisch verstelbare bedbodems waarmee je heel gemakkelijk tot zit kunt komen. Voor jouw artrose is dit geen luxe, maar een handig hulpmiddel.
  • Het uit je bed komen in de ochtend gaat misschien moeilijk. De oorzaak kan zijn dat je bed te laag is. Dat is natuurlijk vervelend bij het in- en uitstappen, maar ook bij het opmaken van je bed. Natuurlijk is de ideale instaphoogte persoonlijk en afhankelijk van je eigen lichaamslengte. Maar een hoogte rond de 60 tot 70 centimeter wordt vaak als comfortabel ervaren. Verhoog je bed eventueel met klossen of schaf een seniorenbed aan. Dat klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar het kan een hoop opstartproblemen verhelpen.

Heb jij ook een ultieme tip voor een goede nachtrust? Laat ‘m hier gerust achter.

 

Bron: Zorgboek Artrose

 

4 gedachten over “Een goed bed voor een goede nachtrust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *