Pijnbeleving en acceptatie

Pijnbeleving is een signaal van je lichaam om aan te geven dat er iets mis is. Ervaar je geen pijn, dan kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. Denk aan een hand die niet wordt teruggetrokken als je een kokende pan aanraakt. Uit onderzoek blijkt dat chronische pijn een zeer veelvoorkomend probleem is, niet alleen bij patiënten, maar ook onder mensen uit de algemene bevolking. Meer dan een derde deel van de bevolking heeft last van pijnklachten, waarbij 25% aangeeft al langer dan zes maanden pijn te hebben.

 

Acute kniepijn en chronische kniepijn

Er is een onderscheid tussen acute kniepijn en chronische kniepijn. Acute pijn ontstaat plotseling en gaat relatief snel weer over. Chronische pijn is pijn die langer dan zes maanden aanhoudt. Het heeft geen waarschuwingsfunctie meer en veroorzaakt vooral stress. Chronische pijn is vaak lastig te behandelen, omdat de oorzaak niet weg te nemen is of omdat er geen lichamelijke oorzaak te vinden is.

 

Behandelen van pijn

Met pijnstillers kan pijn vaak worden verminderd of onderdrukt. Dat is nuttig bij pijn met een duidelijke oorzaak zoals knieartrose. Als pijn zonder duidelijke lichamelijke oorzaak chronisch wordt, zijn pijnstillers vaak geen goede oplossing. De oplossing wordt dan gezocht in steeds hogere doses van pijnstillers die vaak weinig effect hebben maar wel steeds meer bijwerkingen veroorzaken. Andere behandelwijzen voor pijn zijn zenuwbehandelingen zoals TENS, het wegnemen van de oorzaak van de pijn (door bijvoorbeeld een knievervangende operatie) of met hulpmiddelen als braces die inwerken op de oorzaak van de pijn.

 

Pijnbeleving

Iedereen ervaart pijn anders. De pijnbeleving hangt onder meer af van je persoonlijke pijngrens, spanning, angst en biologische verschillen. Het objectief meten van chronische pijn staat nog in de kinderschoenen. Duidelijk is in ieder geval dat pijn een grote invloed kan hebben op de kwaliteit van je leven. Zeker bij slaapproblemen, bewegingsbeperking of als het grote moeite kost je aandacht op iets anders te richten. Naast het pijngevoel verschilt ook de mate van acceptatie per persoon sterk.

 

Acceptatie heeft positieve invloed

Als mensen hun chronische pijnklachten extreem negatief interpreteren, dan heeft dat een negatief effect op hun pijnbeleving. Pijn waarop je je lange tijd concentreert of waarop je lang de aandacht richt wordt alleen maar erger en kan je hele leven gaan beheersen. Ook als je angst hebt voor het erger worden van je klachten wordt pijn vaak sterker gevoeld. Dit alles kan leiden tot toenemend bezoek aan artsen en toenemend gebruik van pijnmedicatie. Onderzoek (Universitair Medisch Centrum Groningen) maakt duidelijk dat een meer accepterende houding van pijn juist een positieve invloed heeft op de manier waarop mensen pijn beleven.

In de mindfulness app Headspace zit een module ‘Painmanagement’ bestaande uit 30 sessies die je helpen deze accepterende houding te ontwikkelen. Deze app is Engelstalig.

We zijn heel benieuwd naar jouw ervaring met pijn en de manier waarop je ermee omgaat. Laat het ons weten!

 

Geraadpleegde bronnen: Proefschrift ‘Living with chronic pain. Mechanisms and interventions.’ van drs M.J. de Boer (2013) & Gezondr.

 

 

 

 

4 gedachten over “Pijnbeleving en acceptatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *