Welke sporten zijn geschikt bij artrose in je knie?

We hebben een aantal sporten voor je op een rijtje gezet. Het blijft belangrijk om naar je gevoel te luisteren en zelf te ondervinden wat bij je past en wat goed voelt. Bewegen is belangrijk en gezond, alleen niet alle sporten zijn verstandig met knieartrose. Sommige sporten kunnen de klachten zelfs verergeren. Wat kun je wél doen, dit is onze top 5:

wandelen met knieartrose1. Wandelen

Wandelen is een prima activiteit wanneer je last hebt van kniepijn. Hardlopen juist weer niet, want met rennen belast je je knieën. Ze vangen steeds een klap op wanneer je voeten de grond raken. Bij een wandeling is de belasting op je kniegewrichten juist minimaal. Het is prima wanneer je na een stuk lopen je spieren voelt. Een wandeling door de natuur met kleine hoogteverschillen is een uitstekende manier om je spieren te versterken. Zorg wel voor goede wandelschoenen!

2. Nordic walking

Bij knieartrose kan lopen met stokken een extra ondersteuning geven en de spieren rond je kniegewricht versterken. Deze populaire wandelsport is natuurlijk ook een goede training voor de beenspieren. Bij Nordic Walking verbrand je meer calorieën dan wanneer je gewoon een stukje gaat lopen. Dat maakt Nordic Walking ook uitermate geschikt voor mensen die last hebben van gewrichtspijn door overgewicht.

3. Fietsen

De gewrichtsbelasting op de knie bij fietsen is minimaal. Als je op de fiets zit, hoeven je benen je lichaamsgewicht niet te dragen. Ander voordeel is dat zowel de spieren in boven- en onderbenen en rondom het kniegewricht profiteren van deze bewegingsvorm. Het is onverstandig om bij gewrichtspijn op de mountainbike te stappen. Op een mountainbike fiets je in een hele andere houding dan op een gewone fiets waardoor er weer meer belasting op je kniegewricht komt. Kies daarom voor een gewone fiets of voor een hometrainer.

4. Aquarobics

Bij aquarobics profiteer je van de kracht van het water en belast je de knie ook minder. Je staat tot je buik of tot je schouders in het water en traint vooral de spieren in buik, benen en billen. Wie moeite heeft om zichzelf te motiveren, heeft veel baat bij de muziek, de gezelligheid van groepslessen en de aanmoedigingen van de trainer. Let wel op, want bewegen in het water kan bij knieartrose zo gemakkelijk gaan dat je jezelf ook kunt overbelasten. Wacht even af wat je voelt de dag na de eerste Aquarobicsles.

Fitness knieartrose5. Fitness

Fitness wordt niet door alle fysiotherapeuten aangeraden bij knieartrose. Dat komt door de soms minimale of verkeerde begeleiding in de sportschool. Daardoor kun je jezelf te zwaar belasten en de knieartrose verergeren. Bij fitness is een goed trainingsschema noodzakelijk en moet je goed opletten of je je spieren of juist je gewrichten belast. Heb je de dag na de workout spierpijn, dan heb je het goed gedaan. Spierpijn wijst erop dat je spiermassa ontwikkelt, hoe meer spiermassa des te meer ontlasting van je kniegewricht. Heb je de volgende dag (meer) last van kniepijn, dan heb je verkeerd getraind en moet je je programma bij (laten) stellen. Blijf daar alert op. Informeer eens bij je fysiotherapeut voor medische fitness of misschien heeft je huisarts nog goede tips.

Welke sporten moet je vooral niet doen met knieartrose?

Overweeg je een andere sport? Fysiotherapeuten raden deze sporten af bij gewrichtspijn:

 • Balsporten, zoals voetbal, basketbal, volleybal, tennis en squash.
 • Vechtsporten zoals judo, karate, jiu jitsu, kempo en kendo.
 • Wintersporten zoals skiën, snowboarden en langlaufen.
 • Krachtsporten zoals gewichtheffen.

Overleg met je dokter!

Wat je bij knieartrose vooral niet moet doen is je lichaam overbelasten. Afhankelijk van de ernst van je kniepijn is het raadzaam om met je huisarts of fysiotherapeut te overleggen hoeveel lichaamsbeweging verstandig is. Ga bij twijfel of hevige pijn altijd naar je dokter, luister naar je lichaam. Dokters zijn er voor jou, voel je vooral niet bezwaard.

 

Geraadpleegde bron: Gezondheidsnet

 

13 gedachten over “Welke sporten zijn geschikt bij artrose in je knie?

 • Pingback: Elke dag een half uur actief | KNIEARTROSE

 • 15 mei 2017 om 11:43
  Permalink

  Aquajoggen doe ik een keer in de week. Met belt om ,blijf je drijven in het water.
  Heerlijk oefeningen doen op muziek.
  Ook doe ik do in yoga en doe een kussen onder mijn knieën als ik daar op moet steunen.

   
  Beantwoorden
  • 19 mei 2018 om 22:34
   Permalink

   Ik doe 3x aquajoggen 1x trimzwemmen 1x 40 min. Banen zwemmen per week
   Daarnaast loop ik iedere dag 10,000 stappen ! Bij mij is 10 jaar terug beginnende knie artrose geconstateerd en heb nu haast geen last van zere knieën ,alleen gek genoeg als er heel slecht weer op komst is ,maar dan smeer ik er paardenzalf op en dat helpt !
   Mijn leeftijd is 70 jaar

    
   Beantwoorden
 • 11 juli 2017 om 13:01
  Permalink

  Ik snap het lopen en nordic walking niet. Als elke stap die je doet pijn doet of er een mes ingezet wordt en dat nog even ronddraait. Hoe kun je dan gaan wandelen en nordic walking? Ben al blij als ik de dag doorkom.

   
  Beantwoorden
  • 11 juli 2017 om 13:20
   Permalink

   Dag Jose,

   Wat vervelend om te lezen dat je zo veel pijn hebt! Ik kan me goed voorstellen dat lopen voor jou absoluut geen optie is. Er zijn verschillende stadia van artrose en niet iedereen heeft dezelfde pijn. Voor sommige mensen is (kort) wandelen juist een fijne manier om toch iedere dag even te bewegen. Veel mensen gebruiken ook een brace tijdens het wandelen. Kijk hier maar eens:https://www.youtube.com/watch?v=Il4km-XOdBk

   Sterkte en veel groetjes Nadja

    
   Beantwoorden
 • 11 juli 2017 om 14:21
  Permalink

  Kon ook niet lang meer lopen,pijn was heel erg maar met een knieprothese kan ik weer uren lopen geen moment spijt van de operatie gehad

   
  Beantwoorden
 • Pingback: Knieartrose: tips bij ochtendstijfheid | KNIEARTROSE

 • Pingback: 8 tips voor de bescherming van je kniegewricht! | KNIEARTROSE

 • Pingback: Stel ik me aan? | KNIEARTROSE

 • 29 juni 2018 om 08:19
  Permalink

  Goedemorgen,

  Bij mij is atrose in de rechterknie vastgesteld. Aangezien ik een fervent triatleet ben zal ik dus vooral concessies moeten doen aan het hardlopen. Nu zijn wandelen en Nordic Walking prima alternatieven voor het hardlopen. Ik zie dat langlaufen wordt afgeraden. Mijn vraag derhalve is .. hoe zit dat bij rolskiën? Ik bedoel dus langlaufen klassieke stijl maar dan op wieltjes? Je tilt uiteraard je been op .. maar je komt dus niet echt los van de grond .. en je glijdt vervolgens door .. Dus het lijkt mij minder belastend dan hardlopen .. of zie ik hier iets over het hoofd?

  Met vriendelijke groet,

  Robert

   
  Beantwoorden
  • 29 juni 2018 om 12:25
   Permalink

   Beste Robert,

   Dankjewel voor je bericht!

   Wat vervelend om te horen van de knieartrose, maar goed dat je aan het zoeken bent naar alternatieven!
   Wat betreft het rolskiën zou ik adviseren om dit te bespreken met je fysiotherapeut.
   Hij kan het beste een inschatting maken van de belasting van je knie tijdens het rolskën en waar de plek/pijn van knieartrose in je knie zit.

   Veel succes!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • 3 november 2021 om 10:28
  Permalink

  Hele tijd erg last gehad van erge pijn in beide knieën door ernstige artrose. Ik vraag me nu af of pijn en ontsteking is veroorzaakt door gebruik van de Twist-Shape. Beter verkopen?

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *