De gradaties van kraakbeenbeschadiging

Knieartrose is een chronische aandoening, waarbij het kraakbeen in je knie dun en onregelmatig is. De slijtage in je knie kan in verschillende gradaties voorkomen. Maar wat zijn de verschillende gradaties, vanaf wanneer krijg je last van de slijtage en hoe bepaalt de orthopedisch chirurg de behandelwijze? Tijd om dit eens verder uit te zoeken!

 

Functie kraakbeen

Kraakbeen heeft in normale toestand een glad oppervlak en is veerkrachtig, waardoor het meerdere functies kan vervullen:

 • Het kraakbeen zorgt voor een minimale wrijving in het gewricht
 • Bij glijbewegingen en drukmomenten vervormt je kraakbeen
 • Druk- en piekbelasting wordt doorgeleid naar het onderliggende bot
 • Gewrichtsoppervlakken kunnen goed over elkaar heen glijden

Door knieartrose is het kraakbeen aangedaan. De meeste structuren in je lichaam kunnen zich goed herstellen, maar voor je kraakbeen geldt dat helaas niet. Het kraakbeen herstelt zich zeer moeizaam, doordat er geen bloed doorheen stroomt. Daarnaast zitten er ook geen zenuwen in kraakbeen, waardoor het geen pijn kan registreren en het pas pijn gaat doen bij de geïrriteerde delen rondom.

Gradaties kraakbeenslijtage

Bij de diagnose van knieartrose bepaalt een orthopedisch chirurg het stadium van de slijtage. De conditie van je kraakbeen beoordeelt hij op basis van de classificatie van Eaton en Glickel (1987). Hoe ziet deze classificatie eruit?

Graad 0

Op dit moment heb je nog geen knieklachten en is je kraakbeen nog in de normale staat.

Graad 1

Het kraakbeenoppervlak is zachter geworden, waardoor het kraakbeen minder veerkrachtig is. In dit stadium merk je dat je knie minder in staat is om krachten op te vangen. Wanneer er verder onderzoek wordt gedaan met behulp van een röntgenfoto laat deze geen afwijkingen zien. Bij een kijkoperatie lijkt het kraakbeen een blaar te vormen in je knie. Op dit moment heb je nog geen pijn van de slijtage in je knie.

Graad 2

Er bevinden zich scheurtjes en onregelmatigheden in het oppervlak van het kraakbeen, maar deze komen niet verder dan de helft van de oorspronkelijke dikte van het kraakbeen (4 mm). Ook hier toont de röntgenfoto nog geen afwijkingen van betekenis. Je hebt hier al wat pijn van de slijtage in je knie, maar dit is afhankelijk van de mate van belasting.

Graad 3

De scheurtjes vertonen diepere groeven en vormen losse kraakbeenschollen en komen nu verder dan de helft van de oorspronkelijke dikte van het kraakbeen. Dit stadium wordt ook welpre-artrose  De gewrichtsspleet begint te versmallen en het bot kleurt witter op de röntgenfoto als teken van verhoogde druk. De normale rondingen worden hoekiger, ook wel osteofyten of botapposities genaamd. Dit is het stadium dat voorafgaat aan de versmalling van je gewrichtspleet op een röntgenfoto. Soms brokkelt het kraakbeen aan de randen van het defect af. Deze instabiele kraakbeenranden veroorzaken vaak klachten, zoals kraken, pijn, zwelling en slot- en doorzakklachten. De pijn van de slijtage in dit stadium is chronisch geworden.

Graad 4

Het kraakbeen is geheel verdwenen en het onderliggende bot ligt bloot. Er is nu sprake van  De gewrichtsspleet is verder versmald op de röntgenfoto en soms zelfs helemaal verdwenen. Op de foto zijn de kale botvlakken goed herkenbaar. De pijn van de slijtage straalt uit tot in het gebied onder het bot en je gewrichten zijn aan het verstijven.

 

Vaststellen van kraakbeenschade

Een knie met beschadiging van het kraakbeen laat bij lichamelijk onderzoek niet altijd een afwijking zien. Soms kan het zijn dat pijn het enige symptoom is. Het stellen van een diagnose bij knieartrose is daarom erg lastig. Vaak worden extra diagnostische middelen gebruikt om kraakbeenproblemen op te sporen, zoals een röntgenfoto, MRI of kijkoperatie. Gekeken naar het vervolgtraject op basis van de gradaties wordt er bij graad 1 en 2 gekozen voor een conservatief behandeltraject (zonder te opereren). Pas bij een graad 3 of 4 beschadiging wordt een knieoperatie voorgesteld.

 

Mis jij nog informatie over (de omgang met) knieartrose? Of heb je een tip die jou enorm geholpen heeft? Wij zijn erg benieuwd en horen het graag!

 

Geraadpleegde bronnen:

Kniechirurgie.nl

Deknie.nl

 

5 gedachten over “De gradaties van kraakbeenbeschadiging

 • 5 september 2018 om 08:01
  Permalink

  Ik heb na een MRI te laten maken van mijn knie graad 4 slijtage aan de binnenkant. Verder losse botfragmentjes aan de achterkant van de knie. Ik kan maar 500 meter pijnvrij lopen. Nu bij orthopeed geweest die alleen maar spuit wil zetten. Ik wil geen synthetische middelen als tijdelijke oplossing in mijn lichaam hebben. Ik heb geen ontstekingen meer en heb goed getraind boven been na behandeling van fysiotherapie. Kom ik nu dus niet in aanmerking voor een definitieve oplossing . Ik ben verkoopmedewerkster en moet dus hele dagen staan. En loop veel in mijn vrije tijd. Ben bijna 55 jaar en verder in goede gezondheid

   
  Beantwoorden
  • 5 september 2018 om 08:16
   Permalink

   Beste P. de Zeeuw,

   Wat vervelend om te horen van je knieklachten en dat het je leven zo beperkt!

   Is de pijn in je knie door fysiotherapie wel minder geworden?
   Een andere oplossing die ik je aan kan raden is een kniebrace. Deze brace geeft je knie wat extra steun, waardoor je makkelijker kunt bewegen. Wellicht is dat een oplossing? Er zijn verschillende soorten kniebraces beschikbaar afhankelijk van hoe actief je bent.

   Ik weet niet wat de reden is dat je nu niet in aanmerking komt voor een definitieve oplossing. Mocht je het daar niet mee eens zijn, ben je ook vrij om een second opinion aan te vragen. Je kunt op deze pagina er meer over lezen: https://knieartroseonline.nl/2017/05/18/een-second-opinion-aanvragen/

   Veel succes gewenst en mocht je nog vragen hebben dan horen we het graag!

   Groetjes Yvet

    
   Beantwoorden
 • Pingback: Wat heeft invloed op de pijn bij knieartrose? | KNIEARTROSE

 • Pingback: De verschillen op een röntgenfoto | KNIEARTROSE

 • 5 augustus 2022 om 07:53
  Permalink

  Goedemorgen.

  Ik heb juist een omgekeerde vraag. Foto’s van mijn knieën laten volgens orthopeed zien dat het kraakbeen helemaal weg is. Hij stelt twee operaties voor. Ik heb echter geringe klachten, kan best een eind lopen (een uur) zonder echte pijn, goed traplopen, fietsen gaat prima, nooit klachten in rust. Ik kan alleen niet meer hardlopen, maar daar kan ik mee leven. Mijn vraag is derhalve : is het middel niet erger dan de kwaal ?

   
  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *